<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

35 fotballspillere avslørt i alderssvindel

U-17 landslaget til Den demokratiske republikken Kongo ble nylig kastet ut av afrikamesterskapet da 25 av 40 spillere ikke bestod alderstesten.

Publisert 11. jan. 2023 kl. 14.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
GAMLISUNGDOM: Taribo West var i slutten av 50-årene mens han selv hevdet han ennå ikke var 40, skrev The Guardian tilbake i 2010 FOTO: NTB

Dette er den siste av flere avsløringer av svindel med spilleres alder i afrikansk fotball.

Nylig ble  31 spillere fra Kamerun avslørt som langt eldre enn fødselssertifikatet tilsier, skriver BBC

Den britiske kringkasteren skriver at ungdomslag fra Nigeria, Kenya, Ghana, Djibouti, Sudan og Somalia har alle tidligere opplevd å bli diskvalifiserte.

I internasjonal toppfotball er det store penger å hente på aldersforfalskning.

Store navn som nigerianske Obafemi Martins, som spilte på Inter Milan, og Nwankwo Kanu som spilte for Inter og Arsenal, mistenkes å være mye eldre enn de hevder.

Feilet i alderstesten

Falsk alder lar spillere skape seg et stort navn i ungdomsturneringer og de er ofte billigere å hente. Noen ganger forfalskes alderen motsatt, så unge afrikanske spillere kan få tillatelse til å komme til Europa under dekke av å være over 18 år og dermed unngå FIFAs regler for å hindre barnehandel.

Det nasjonale forbundet i Kongo meldte selv på Twitter at flere spillere på U17-laget ikke bestod de magnetiske MRI-undersøkelsene som ble benyttet for å fastslå alder.

Triksing med kjente fotballspilleres alder er ikke et nytt fenomen. Tilbake i 2010 skrev The Guardian om Nwankwo Kanu som da var 32 år offisielt, egentlig var 42 og at Taribo West som var i midten av 30-årene, egentlig var i 50-årene.

Èn av de mest omtalte overganger hvor en spillers alder ble trukket i tvil, var da Joseph Minala gikk til italienske Lazio i Serie A i 2013 som 17-åring og bildene viste en spiller som kunne spilt for klubbens Old-boyslag.

ALDERSTVIL: Det ble enormt med medietrykk rundt Lazio da angivelige 17 år gamle Joseph Minala signerte i 2013. FOTO:Lazio/Twitter