<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland sier ja til å gi Ukraina Leopard 2

Tyskland godtar at Polen donerer Leopard-stridsvogner til Ukraina. Selv har Tyskland bare 19 vogner å avse.

Publisert 23. jan. 2023 kl. 06.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 479 ord
GRØNT LYS: Selv har Tyskland bare 19 vogner å avse, men nå gir de grønt lys for at Polen kan donere Leopard 2 til Ukraina. Her prater kansler Olaf Scholz med stridsvognmannskaper på en Leopard 2 i tyske Ostenholz 17. oktober 2022. FOTO:NTB

Søndag bekreftet Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, ifølge NTB at de ikke vil nekte Polen å donere Leopard-stridsvogner til Ukraina.

Selv har Tyskland bare 19 Leopard 2A5 de kan donere til Ukraina.

NÅ KAN DONASJONENE STARTE: Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, sier Polen vil få klarsignal til å donere Leopard 2 om de spør om tillatelse. FOTO:NTB

Det tyske forsvarsdepartementet har nå utarbeidet en inventarliste for sine stridsvogner i Leopard-klassen. Listen inkluderer også stridsvogner av typen Leopard 2A5 som de kan gi bort til Ukraina, skriver tyske Der Spiegel.

Det tyske forsvaret, Bundeswehr, har 212 operative Leopard-stridsvogner av ulike modeller og ved starten av sommeren 2022 var ytterligere 100 under oppgradering, reparasjon eller vedlikehold.

Treningsvogner som skal skrapes

Det tyske forsvarsdepartementet skal ifølge Der Spiegel ha funnet frem 19 Leopard 2A5 som er best egnet å donere til Ukraina. For tiden blir disse vognene benyttet som treningsvogner og mest sannsynlig vil de bli skrapet etter at tjenesten er over, skriver The New Voice Of Ukraine.

Finansavisen skrev søndag at forsvarsministeren i Ukraina, Oleksii Reznikov, i et intervju med radiokanalen Voice of America bekreftet at ukrainske stridsvognmannskaper snarlig skal starte opplæring og trening på Leopard 2-stridsvogner.

Ukraina har også blitt lovet Leopard 2 av Polen. Om Tyskland, som har produsert vognene, gir klarsignal for utførsel, er det flere NATO-land, deriblant Norge som kan gi bort Leopard 2 til Ukraina.

NORSK LEO: Soldater og materiell under skarpskyting under øvelse Joint Viking i 2015. FOTO:NTB

Søndag kveld meldte NTB at Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, i et TV-intervju med franske LCI lørdag, sa at landet ikke vil stå i veien for at Polen sender sine tysk-produserte Leopard-stridsvogner til Ukraina.

– Foreløpig er ikke spørsmålet blitt stilt, men om vi ble spurt, ville vi ikke stått i veien, sa hun.

Business Insider skrev søndag at den forrige tyske forsvarsministeren, Christine Lambrecht, bare dager før sin avgang beordret sitt departement om å la være å lage en inventarliste over Tysklands beholdning av Leopard 1 og Leopard 2-stridsvogner.

Avgjørelsen kan ifølge Business Insider ha vært motivert i å ikke legge ytterligere press på Tysklands kansler Olaf Scholz og samtidig senke forventningene om levering til Ukraina. Bare timer senere, etter at nyheten om inventarlistene var blitt kjent, ga Tyskland grønt lys for polsk donasjon av Leopard 2.