<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukrainas viseforsvarsminister går av etter korrupsjonsanklager

Ukrainas viseforsvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov går av etter det han kaller grunnløse korrupsjonsanklager i mediene.

    Publisert 24. jan. 2023 kl. 10.50
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 296 ord
    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB

    Oppsigelsene ble kjent få timer etter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varslet utskiftinger i ledelsen.

    Sjapovalovs avgang skal bidra til å gjenopprette tilliten til forsvarsdepartementet, ifølge en uttalelse på departementets hjemmeside tirsdag.

    Departementet beskriver avgangen som en «verdig handling» og avviser samtidig korrupsjonsanklagene i mediene.

    Omtrent samtidig opplyser den ukrainske riksadvokatens kontor at viseriksadvokat Oleksij Symonenko er oppsagt «i tråd med eget ønske». Årsaken er ikke kjent.

    Luksusbiler

    Tidligere tirsdag morgen sa Kyrylo Tymosjenko, nestleder ved den ukrainske presidentens kontor, at han har levert sin avskjedssøknad til president Zelenskyj. Verken Tymosjenko eller Zelenskyj har sagt noe om hvorfor han går av.

    Tymosjenko har jobbet ved presidentens kontor siden 2019. Da Zelenskyj stilte som presidentkandidat, jobbet han med å utarbeide mediestrategien under valgkampen.

    I fjor ble han etterforsket for sin bruk av luksusbiler. Han er også blant dem som ble koblet til underslag av over 7 millioner dollar i september i fjor, penger som skulle brukes til humanitær hjelp til Zaporizjzja-regionen sør i landet.

    Tymosjenko har avvist alle anklagene.

    Kamp mot korrupsjon

    Presidenten har tidligere lovet å slå ned på korrupsjon på alle nivåer etter at det har kommet en rekke anklager om at statsansatte blant annet har tatt imot bestikkelser.

    Så sent som søndag sa han i sin daglige tale til folket at korrupte tjenestemenn kom til å få sparken. Samme dag ble en viseminister sparket som følge av mistanke om underslag av offentlige midler.

    – Jeg ønsker å være klar. Det blir ingen retur til slik det pleide å være før, sa Zelenskyj.

    Ukraina har lenge vært preget av korrupsjon og dårlig styre. Senest søndag opplyste antikorrupsjonspoliti at en viseminister i regjeringen var blitt pågrepet, mistenkt for underslag.

    Mandag ble medlemmene i en komité i nasjon

    alforsamlingen enige om å stramme inn på reguleringer om offentlige anskaffelser etter at ukrainske medier meldte at forsvarsdepartementet hadde betalt overpris for mat til soldater.

    NTB