<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stoltenberg regner med at Nato øker 2-prosentmålet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg forventer at alliansens medlemsland blir enige om å bruke en enda større andel av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

    Publisert 25. jan. 2023 kl. 09.51
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 142 ord
    VIL HA MER: Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at det på toppmøtet i Vilnius i sommer er på tide å oppdatere det såkalte 2-prosentmålet. (c) Gintsivuskans | Dreamstime.com

    I dag er alliansens mål at alle medlemslandene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024. Dette ble fastsatt på toppmøtet i Wales i 2014, kort tid etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

    – Jeg antar at det vil bli et nytt forsvarsbudsjettmål når vi møtes til Nato-toppmøte i Vilnius i juli i år, sier Stoltenberg til den tyske avisa Welt onsdag.

    – 2-prosentmålet var i utgangspunktet for ti år, altså fram til 2024, så vi må oppdatere det nå, sier Nato-sjefen.

    – Jeg antar at det blir et mer ambisiøst mål enn tidligere, for alle ser at vi er nødt til å investere mer, fortsetter Stoltenberg.

    Mange Nato-land har økt sine forsvarsbudsjetter siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Det gjelder også Norge, men i det siste statsbudsjettet legges det opp til å bruke rundt 1,5 prosent av BNP på forsvar.

    NTB