<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland kriger med stjålne stridsvogner

Da India sendte sine stridsvogner til Russland for modernisering, kom de aldri i retur. De ble sendt til fronten i Ukraina.

    Publisert 30. jan. 2023 kl. 22.34
    Oppdatert 5. feb. 2023 klokken 10.44
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 460 ord
    KRIGER MED TJUVGODS: Her opererer Wagner-gruppen i en indisk T-90S Bhishma. Skjermbilde: Telegram

    Wagner-gruppen har tatt i bruk en modifisert versjon av den russiske T-90-stridsvognen. Ikke fra Russlands egne lagre, men derimot stjålet fra India, ifølge defence-blog.com.

    For knapt 20 år siden inngikk India en avtale med Russland om kjøp og lisensiering av den tunge T-90-stridsvognen. Indias egen variant fikk modellbetegnelsen T-90S Bhishma. Det ble i alt laget rundt 1.450 vogner, hvorav bare 124 ble produsert i Russland. 

    Resten ble laget på lisens i India.

    PARADEVOGN: Det indiske kavaleriet viser frem noen av sine T-90S Bhishma under en parade i New Delhi i 2019. Foto: NTB

    Mandag denne uken ble det ifølge defence-blog publisert bilder av Wagner-operatører som benyttet det som ser ut å være T-90S Bishma.

    Russisk service

    Vognene Wagner kjører rundt i skulle vært en helt annen plass enn på slagmarken i Ukraina.

    De skulle vært i India. 

    I 2021 sendte India ifølge bulgarianmilitary.com en rekke T-90S Bishma til Russland for modernisering og oppgradering. Avtalen om oppgraderinger ble bekreftet og omtalt i russiske medier og via nyhetsbyrået TASS. I midten av august 2021 meldte også russiske myndigheter selv at UralVagonZavod-anlegget i Nizhny Tagil hadde oppgradert vognene med mengder av moderne utstyr. 

    Dette var ledd i en avtale fra 2017 om teknologioverføring til India fra Russland.

    Etter oppgraderingene er vognene, ifølge det anerkjente militærtidsskriftet Janes Defence, blitt utstyrt med moderne reaktivt panser. De er også raskere og mer funksjonelle for mannskapet.

    Nå har Russland, fremfor å sende vognene tilbake til India, satt dem i operativ tjeneste hos den Putin-styrte, paramilitære grupperingen Wagner- gruppen.

    T-90S BHISHMA I HÅNDMALTE DEKALER: Den karakteristiske V-en er ikke til å ta feil av. Foto: Frontier India/Telegram

    Det statlige russiske byrået for våpeneksport omtaler T-90S Bhishma som en avansert utgave av T-90-serien med mer ildkraft, mobilitet og beskyttelse.

    På Twitter har forsvarsbloggen Oryx postet flere bilder av indiske T-90S som er ødelagt i Ukraina, samt bilder av vognen i russisk hjemlig tjeneste.

    Den indiske journalisten og forsvarsanalytikeren Girish Linganna hevder ifølge bulgarianmilitary.com at India har utstedt sanksjoner mot Russland for tyveriet av T-90S-vognene.

    – T-90S Bhishma eies av India og er sendt til Russland for oppgradering, sier Linganna til nettstedet.