<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eksploderer på Twitter etter utspill om lakseskatten: – Må kunne forvente en grunnleggende forståelse av politikerne

Etter Vedums intervju i Finansavisen torsdag raste havoppdrettsaksjene på Oslo Børs. Det var det flere som gjorde, blant annet hedgefondforvalter i Blueberry Capital, Marius Borthen.

    Publisert 3. feb. 2023 kl. 10.12
    Oppdatert 3. feb. 2023 klokken 12.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 303 ord
    SINNA: Marius Borthen, gründer av og forvalter i Blueberry Capital, hadde fredag en Twitter-tirade mot regjeringen. Foto: Iván Kverme

       

    Gjennom flere lekkasjer hintet regjeringspartiene om at grunnrenteskatten ikke blir like tøff som de 40 prosentene som ble varslet i slutten av september 2022. Blant annet svarte Senterpartiets Geir Pollestad at «det er helt sikkert», på spørsmål om hvorvidt lakseskatten ville bli endret.

    Det førte til at både Kepler Cheuvreux, DNB Markets, ABG Sundal Collier, Fearnley Securities og Nordea har inkludert en lavere skattesats i modellene sine. Kursen til havoppdrettsaksjene på Oslo Børs som ville rammes av aksjen gjorde i etterkant et byks.

    Torsdag ga finansminister Trygve Slagsvold Vedum pipen en helt annen lyd. I et intervju med Finansavisen sa han regjeringens skatteforslag fortsatt sto ved lag: 

    – Vi har sagt det samme hele veien, sier Vedum, og omtaler skattesatsen som 40 prosent.

    I etterkant av utspillet stupte aksjene igjen på børsen.

    Eksploderer på Twitter

    Hedgefondforvalter i Blueberry Capital, Marius Borthen, gikk fredag hardt ut mot regjeringens vingling og tvetydige signaler på Twitter:

    – Blueberry Capital har investert tungt i laks over lang tid, men hadde flaks i høst med bare en liten post i Mowi som vi heiv ut på sekundet når skatten kom. Vi satt fullastet med Salmar og Mowi fordi vi trodde man hadde lært at forutsigbarhet er viktig for næringslivet.

    Torsdag falt SalMar 6,2 prosent og Mowi 3,9 prosent. Etter Finansavisen publiserte intervjuet falt SalMar på det meste over 11 prosent.

    «5 min etter nyheten kom hadde vi hevet ut 60 prosent av eksponeringen, men vi turte ikke selge alt fordi jeg rett og slett ikke trodde d (sic) var sant. Vi tapte allikevel millioner for våre kunder, ikke fordi analysen vår var feil, men fordi d (sic) er umulig å forholde seg til sånn kommunikasjon», skriver Borthen på Twitter.

    Han kommer også med et siste hjertesukk:

    – Hvorfor er det så få politikere som klarer å se sekundæreffekten av at så mange talentfulle personer flytter ut av landet?