<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker spår børsfall mandag

Her er de viktigste faktorene som vil påvirke Oslo Børs mandag 6. februar.

    Publisert 6. feb. 2023 kl. 07.08
    Oppdatert 6. feb. 2023 klokken 08.18
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 509 ord
    Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Like etter kl. 07.00 indikerer futures ifølge handelsplattformen IG en nedgang på Oslo Børs på 1,33 prosent fra start.

    Roger Berntsen i Nordnet tror Oslo Børs åpner ned 1,1 prosent, eller innenfor intervallet [-1,4, -0,8] prosent.

    Han trekker i sin morgenrapport frem at knallsterke amerikanske jobbtall trigget gevinstsikring på Wall Street fredag kveld.

    «Verst gikk det utover vekstaksjene, mens verdiaksjene klarte seg vesentlig bedre», påpeker Nordnet-analytikeren.

    «Fredagens nedtur var isolert sett stor, men ikke sett i lys av den siste tid heftige opptur. En rekke viktigste børsindekser rundt om i verden, har hatt den sterkeste starten på flere tiår», skriver Berntsen, som trekker frem at rentemarkedet umiddelbart reagerte på den «positive» overraskelsen.

    «Det vil si under normale omstendigheter er en sterk jobbrapport positivt for både økonomien og aksjemarkedene, med i tider som nå frykter mange at dette vil føre med seg uønsket inflasjonspress som igjen kan velte økonomien inn i en dypere nedgangskonjunktur. Hvorvidt det kommer til å skje denne gang er en helt annen sak ettersom inflasjonspresset har vist klare tegn til avmatting de seneste månedene», fortsetter Berntsen.

    Asia

    Sterke amerikanske jobbtall er med på å tynge børsene i Asia mandag morgen.

    I Japan stiger Nikkei 0,70 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 0,42 prosent.

    Shanghai Composite i Kina faller derimot 0,98 prosent, Hang Seng i Hongkong er ned 2,50 prosent, og Kospi i Sør-Korea svekkes 1,42 prosent.

    I India går Sensex tilbake 0,66 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,25 prosent, mens Straits Times i Singapore derimot stiger marginale 0,02 prosent.

    Les hele Asia-oppdateringen her.

    Oljeprisen

    Brent-oljen er mandag morgen opp 0,33 prosent til 80,20 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,22 prosent prosent til 73,55 dollar fatet.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 84,04 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    Wall Street

    Sterke jobbtall sendte New York-børsen ned fredag. Dow Jones falt 0,39 prosent til 33.922,55, mens S&P 500 gikk tilbake 1,04 prosent til 4.136,14. Nasdaq endte ned 1,59 prosent til 12.006,48.

    Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA – «Non-farm payrolls» – viser en jobbvekst utenfor landbruket på hele 517.000 stillinger i januar. Sysselsettingsveksten, som typisk anses som månedens viktigste makrotall, var på forhånd ventet til 185.000, ifølge Trading Economics.

    Markedene ble tynget av at en så sterk sysselsettingsvekst, og en så lav ledighet, ikke er forenlig med håpet i markedene om at Fed kan være ferdig med sine rentehevinger etter neste rentemøte.

    Les hele USA-oppdateringen her.

    Oslo Børs

    Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag og for uken ble det en oppgang 1,0 prosent, godt hjulpet av oljeprisen, som steg 2,3 prosent. 13 av de 20 mest omsatte aksjene endte opp.

    Dagens vinner ble Zwipe , som steg 14,9 prosent til 5,71 kroner. Selskapet presenterte regnskapstallene for fjerde kvartal fredag morgen, og styret uttalte blant annet at en emisjon vil sikre finansieringen det kommende året.

    Scatec la frem fjerdekvartalstall fredag morgen som viste et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 786 millioner kroner. Det var en oppgang på 15 prosent sammenlignet med same kvartal i fjor. Aksjen falt imidlertid 5,5 prosent til 83,34 kroner.

    Les hele børsoppdateringen her.

    Dette skjer i dag:

    Makro:

    Tyskland: Industriordrer desember, kl. 08.00

    ØMU: Detaljhandel desember, kl. 11.00

    Annet:

    GLX Holding: Investormøter ifm. mulig obligasjonslån

    Norwegian: Trafikktall januar, kl. 08.00