<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke like «bull» på energiovergangen

Britiske BP leverte rekordresultater og oppjusterte utbyttet. Nå vil ikke oljeselskapet kutte like raskt i oljeproduksjonen som før varslet.

    Publisert 7. feb. 2023 kl. 09.25
    Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 15.12
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 371 ord
    MER OLJE OG GASS: BP-sjef Bernard Looney har ikke mistet troen på det sorte gull likevel, og vil investere mer i olje og gass enn tidligere varslet.  Foto: NTB

    I 2019 varslet det britiske oljeselskapet BP at det ville øke sine investeringer i fornybar energi og samtidig redusere olje- og gassproduksjonen med 40 prosent innen 2030.

    Etter å ha lagt frem rekordresultater tirsdag, tones energiovergangen litt mer ned. Olje- og gassproduksjonen skal ikke reduseres like raskt som tidligere varslet, og investeringene i olje og gass økes.

    – Det er blitt tydelig de seneste tre årene at verden ønsker og har behov for sikker og rimelig energi, samt lavere utslipp – kjent som energitrilemmaet, sier konsernsjef Bernard Looney i en pressemelding fra selskapet.

    Mindre drastisk produksjonskutt

    Ifølge den ferske kvartalsrapporten venter BP nå å produsere 2,3 millioner fat olje pr. dag i 2025, og 2,0 millioner fat i 2030.

    Det betyr at produksjonen i 2030 vil være 25 prosent lavere enn i 2019, mens selskapets tidligere mål altså var 40 prosent lavere.

    Selskapet øker investeringerne i olje og gass med inntil 8 milliarder dollar i perioden. Ifølge DNB Markets utgjør det en investeringsøkning på rundt 10 prosent i forhold til det som har ligget i selskapets planer.

    «Dette er positivt for oljeservice», skriver DNB Markets i en oppdatering.

    Samtidig har BP langt fra gitt opp sin satsing på fornybar energi.

    I likhet med olje og gass, økes også fornybarinvesteringene med totalt 8 milliarder dollar frem mot 2030.

    Samlet sett betyr dette at BP vil ha årlige investeringer på 14–18 milliarder dollar, der fornybar vil utgjøre halvparten. Dette er en oppjustering fra selskapets tidligere anslag på 14–16 milliarder dollar.

    Rekordår og økt utbytte

    Rapporten for fjerde kvartal viser at BP la frem sitt beste resultat noensinne i 2022. Det skyldes blant annet høye olje- og gasspriser gjennom fjoråret.

    Av inntekter på 248 milliarder dollar, fikk oljeselskapet et underliggende resultat på 27,7 milliarder dollar og hadde en kontantstrøm fra driften på 40,9 milliarder.

    Samtidig ble nettogjelden redusert til 21 milliarder dollar – det laveste på nesten ti år.

    BP foreslår å betale et utbytte på 6,61 cent pr. aksje for fjerde kvartal, opp 10 prosent fra utbyttet i tredje kvartal. For 2022 som helhet blir utbyttet dermed 24,08 cent pr. aksje.

    Energikjempen kunngjorde også planer om å kjøpe tilbake egne aksjer for 2,75 milliarder dollar over de nærmeste tre månedene, etter å ha kjøpt tilbake aksjer for 11,7 milliarder dollar i 2022.