<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Estland frykter russisk angrep

Hverken NATO eller Estland kan utelukke at de er Russlands neste militære mål.

    Publisert 7. feb. 2023 kl. 12.23
    Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 12.25
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 478 ord
    RUSSLAND STOPPER IKKE: Ukraina er ikke Russlands endelige mål. Både NATO og Estland må være forberedt på at Russland ufører krigshandlinger direkte mot europeiske stater. FOTO:NTB

    I en nylig publisert orientering fra det estiske forsvarsdepartementet er innholdet ikke til å feiltolke:

    «Russland er fortsatt den mest umiddelbare, farligste og langsiktige trusselen i Europa. NATO kan ikke utelukke å bli Russlands neste militære mål.»

    ORIENTERING SOM SKREMMER: Forsvarsdepartementet i Estland sparer ikke på det verbale kruttet i sin orientering til resten av NATO: FORSIDE:Estalnds forsvarsdepartement

    Videre skriver forsvarsdepartementet i Estland at NATO umiddelbart må heve sin forsvarsstrategi opp til neste nivå og sørge for at medlemmene i alliansen virkelig er forberedt.

    – NATOs fremste forsvarslinje krever forberedelser på tidlig varsling, høyere beredskap og økte forsvarsinvesteringer som raskt materialiseres i kapasiteter. Alliansen må gjøre det umiskjennelig klart for Russland at et angrep mot NATO vil komme med en utålelig høy kostnad, skriver det estiske forsvarsdepartementet.

    Neste på listen

    Skulle Putin lykkes med sin krigføring i Ukraina, er Estland overbevist om at de er blant Putins neste mål for strategiske angrep.

    NATO-BEREDSKAP: Belgiske F-16 på vei til Estland for utøvelse av overvåking og kontroll av luftrommet over Estland. FOTO:NTB

    – Russisk suksess i Ukraina vil være et springbrett for å nå ytterligere mål. Russlands langsiktige og strategiske mål forblir uendret; å oppløse vestens solide rettsstater.


    Derfor oppfordrer Estland sine allierte til å sørge for Russlands totale nederlag i Ukraina. Ifølge orienteringen vil det være katastrofalt om ikke Russland blir fullstendig beseiret i Ukraina.

    – Russlands lagre inneholder enorme mengder brukbare våpensystemer fra sovjettiden. De er ikke moderne, men fortsatt i god stand. Russland har fortsatt nesten 10.000 stridsvogner og 36.000 pansrede kjøretøy. En tredjedel av disse kan sannsynligvis bli klargjort og satt i bruk slik at minst 3000 stridsvogner og 12.000 pansrede kjøretøyer kan settes inn i kampene, skriver departementet.

    FAKSIMILE FRA ORIENTERINGEN: Denne oversikten viser hvor lite Russland skal ha tapt av sitt mekaniserte stridsmateriell. SKJERMDUMP: Estlands forsvarsdepartement

    NATO-landet med flest operative stridsvogner i Europa, er Tyskland, med omtrent 250 Leopard-2 stridsvogner. Norge har mellom 20 og 30 operative Leopard 2 og Estland null.