<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En åpenbar taper

George Soros hevder et tap i Ukraina-krigen blir triggeren for Russlands oppløsning. Samtidig får Kinas president Xi Jinping passet påskrevet.

    Publisert 17. feb. 2023 kl. 10.58
    Oppdatert 17. feb. 2023 klokken 11.02
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 591 ord
    TETT BÅND: Mellom Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

    Som gründer av stiftelsen Open Society Foundations er filantropen og den tidligere hedgefondforvalteren George Soros ikke redd for å heve stemmen mot autoritære regimer. Dette går tydelig frem av hans tale på en sikkerhetskonferanse i München. 

    «Landene i det tidligere Sovjetunionen kan knapt vente med å se Russland bli beseiret i Ukraina fordi de vil hevde sin uavhengighet. Dette betyr at en ukrainsk seier vil resultere i oppløsning av det russiske imperiet. Russland vil ikke lenger utgjøre en trussel for Europa og verden, og det vil være en endring til det bedre», går det ifølge Reuters frem av taleteksten som er publisert på milliardærens egne nettsider.

    – Desperat sjansespill

    Videre hevder Soros at den russiske hæren er desperat.

    REGIMEKRITIKER: George Soros er ikke redd for å heve stemmen mot autoritære regimer. Foto: NTB

    «Den er dårlig styrt, dårlig utstyr og demoralisert. (President Vladimir) Putin anerkjente dette, og startet et desperat sjansespill», skriver han og viser til hvordan Kreml vendte seg til Wagner-gruppen for å bremse den ukrainske hæren.

    «Sjansespillet fungerte. Ved hjelp av rekrutterte fanger fra fengslene begynte Wagner å vinne terreng. (...) Ukraina sto overfor et strategisk valg: enten kjøre seg fast ved å holde Wagner i sjakk eller gi Russland en propagandaseier og bevare sine begrensede ressurser for et motangrep», heter det videre.

    – Åpner et smalt vindu

    Soros tviler på at Wagner-gruppen vil lykkes med å omringe ukrainerne i Bakhmut, og viser til et intervju den britiske avisen The Guardian gjorde med gruppens eier og leder Jevgenyj Prigozhin 11. februar. 

    PUTINS KOKK: Jevgenyj Prigozhin, eier og leder av den beryktede Wagner-gruppen. Foto: NTB

    «Der innrømmet Prigozhin at han ikke vil være i stand til å sperre inne ukrainske styrker i Bakhmut. «Det er mange veier ut og færre veier inn», sa han og inntok et 2-3 års perspektiv for okkupasjonen av Donbas», går det frem av taleteksten.

    «Dette åpner et smalt vindu for Ukraina senere denne våren, når den lovede våpenhjelpen kommer, til å bygge opp et motangrep som kan avgjøre skjebnen for Russlands invasjon av landet», heter det videre.

    – Xi en åpenbar taper

    I sin München-tale gjentar Soros også sin kritikk av president Xi Jinping og hans kinesiske regime. Xi blir karakterisert som en «åpenbar taper» som vil bli skadet av sine «nære bånd til Putin.» 

    I forkant av fjorårets vinter-OL i Beijing hevdet milliardæren at Xi har mange fiender i kommunistpartiet, og at omicron-varianten av coronaviruset ville bli hans fall. Siden har Kina som kjent gått bort fra sin kontroversielle nulltoleranse for coronasmitte, noe som ifølge Soros har resultert i «armageddon.»

    «Uten ordentlige vaksiner, spredte infeksjonene seg som skogbranner. Sykehus og likhus ble overfylt og et ikke offentliggjort antall mennesker, de fleste eldre, døde i løpet av veldig kort tid. (...) Nulltoleranse-linjen var Xis største tabbe. Det påførte befolkningen enorme vanskeligheter, og brakte dem på randen av åpent opprør», skriver han.