<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full krig mellom Wagner-sjefen og forsvarsledelsen

Hevder Wagner-soldater dør som fluer i mangel på forsyninger og anklager Putins forsvarstopper for høyforræderi.

    Publisert 22. feb. 2023 kl. 08.28
    Oppdatert 22. feb. 2023 klokken 10.50
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 381 ord
    FULL KRIG: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin (tv.) har gått i strupen på generalsstabsjef og øverstkommanderende for hær,sjø og luftstyrkene som opererer i Ukraina, Valerij Gerasimov. FOTO:MONTASJE/NTB

    Sjefen for det russiske private militære foretaket Wagner Group, Jevgenij Prigozjin, har havnet i åpen ordkrig med den russiske forsvarsledelsen, skriver Reuters.

    Jevgenij Prigozjin benyttet den russiske appen Telegram til å anklage hærledelsen for høyforræderi og ammunisjonstyveri, siden hans private hær, etter Prigozjins mening, ikke fikk den ammunisjonen de hadde behov for.

    Dette fikk det russiske forsvarsdepartementet til å komme raskt på banen med en lang uttalelse, der de uten å nevne Wagner-gruppen, avviste påstandene om ammunisjonsmangel, kalte de absolutt usanne og sa at slike påstander var mer til hjelp for Russlands fiender.

    Prigozjin har blitt stadig mer fremtredende ettersom krigen i Ukraina har trekt ut i tid. Hans innflytelse er stadig forsøkt innskrenket av hans motstandere i den regulære hæren og i den tette politiske sfæren rundt Putin. I en tidlig fase av krigen ble det kjent at Prigozjin rekrutterte leiesoldater i russiske fengsler. 

    Nå er dette privilegiet tatt fra ham, ifølge Reuters.

    WAGNERS HOVEDKVARTER: PMC Wagner Centre i Moskva er den private militære selskapets hovedkvarter. FOTO:NTB

    Mistet det helt

    Tirsdag skal Prigozjin ha mistet besinnelsen totalt i en talemelding publisert på Telegram. Wagner-sjefen skal ha ropt: 

    «Det er rett og slett direkte motstand mot å gi oss, i Wagner, utstyr og ammunisjon. Dette er det samme som høyforræderi».

    Han anklaget videre generalstabssjef Valerij Gerasimov og forsvarsminister Sergej Kuzjugetovitsj Sjojgu for å gi ordrer til høyre og venstre, tilbakeholde ammunisjon, og heller ikke gi Wagner nødvendig lufttransport.

    – Høytstående ledere har også avslått våre anmodninger om å få spader spesielt egnet til å grave skyttergraver. Toppledelsen bestemmer når det passer dem selv at soldater skal dø, og Wagner-soldater dør som fluer i mangel på forsyninger, sa han ifølge Reuters.

    Forsvarsdepartementet betegnet dette i sitt tilsvar som overivrige uttalelser.

    I sin tale til nasjonalforsamlingen tirsdag, sa Putin at det nå måtte bli slutt på alle tverrdepartementale motsetninger, formalitetetskrangler, personlig nag, misforståelser og tull.

    En tale Wagner-sjefen på Telegram, hevder han ikke hadde tid til å se, og derfor ikke kan kommentere den.