<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliarder av dollar er fanget av Putins skjebne

I Moskva vokser pengebunken tilhørende kjente investeringsbanker som JP Morgan og Schroeders, problemet er at de utenlandske eierne ikke har tilgang.

    Publisert 23. feb. 2023 kl. 13.21
    Oppdatert 23. feb. 2023 klokken 14.15
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 208 ord
    GISSELPENGER: Utenlandske investorer opplever at investeringene fortsetter å vokse i Russland, mens verdiene blir holdt som gissel av vestens sanksjoner mot Putin. FOTO:NTB

    De utenlandske investorene i Russland har fortsatt milliard-inntekter på sine russiske eiendeler og investeringer, skriver Bloomberg, og bemerker at vestens sanksjoner medfører at pengene kan forbli utenfor rekkevidde for alltid, eller minimum så lenge Putin sitter med makten.

    – Verdien er satt til null, dette må man bare avskrive, sier Tim Love fra GAM Investment Managment, som eier russiske aksjer gjennom ett av sine investeringsfond, til Bloomberg og legger til:

    – Markedet er der fortsatt, men når man snakker om å få tilgang til det man eier, koker alt ned til sanksjonene.

    Til Bloomberg forteller forvaltere om en stor frustrasjon og vanskelighetene med å prate offentlig og åpent om slike investeringer, mens krigen raser i Ukraina. 

    En ordinær oppfatning av situasjonen, er at så lenge man ikke vil teste grensene for de pålagte sanksjonene, kan ikke pengene røres.

    Under en pressekonferanse tidligere denne måneden nektet Russlands sentralbanksjef, Elvira Nabiullina, å avsløre hvor mye penger som befinner seg på kontoene eid av utenlandske investorer. Men hun bekreftet at saldoen fortsatte å vokse.

    Interfax rapporterte i november at disse kontoene var på mer enn 3,7 milliarder dollar, tilsvarende 37 milliarder kroner, og viste til regulatoriske kilder. 

    Bank of Russia ønsket da ikke å kommentere det Interfax rapporterte.