<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorene surner igjen: – Kan bli fornyet resesjonsfrykt

Ny undersøkelse blant investorer indikerer at det neste halvåret blir enda tøffere.

Publisert 6. mars 2023 kl. 14.26
Oppdatert 6. mars 2023 klokken 14.29
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 221 ord
SNUR UVENTET: Investortilliten har snudd uventet i eurosonen nå i mars. Her euroskulpturen i Frankfurt. Foto: Bloomberg

Stemningen surner igjen blant investorene i eurosonen – en overraskende utvikling.

Investortillitsindeksen til det Frankfurt-baserte Sentix-instituttet viser minus 11,1 poeng for mars, mot minus 8,0 i februar. Ifølge Reuters var det på forhånd ventet en oppgang til minus 6,3 poeng.

Fallet nå i mars er det første siden oktober i fjor. Forrige gang indeksen var i positivt terreng, var i februar 2022 – før Russlands invasjon av Ukraina senere den måneden.

«Etter flere måneder med bedring i investorenes vurdering av den økonomiske situasjonen og forventningene, er det ny motvind for den økonomiske utviklingen», heter det fra Sentix-hold.

«Selv om en resesjon kan unngås, er den generelle situasjonen fortsatt skjør», heter det videre.

Kraftig forventningsfall

Forventningskomponenten i indeksen er ned hele 7 poeng til minus 13 – noe instituttet tolker som et tegn på at de kommende månedene kan bli enda tøffere.

Vurderingen av nåværende forhold stiger imidlertid for femte måned på rad, fra minus 10,0 til minus 9,3 poeng.

Dette er det høyeste nivået registrert siden juni 2022, men stadig ikke bedre enn at det i beste fall signaliserer stagnasjon, vurderer Sentix.

«Denne stagnasjonsfasen kan snart bli til fornyet resesjonsfrykt dersom de negative økonomiske forventningene materialiserer seg», kommenterer Sentix-leder Manfred Hübner.

Sentix-indeksen for mars er basert på en undersøkelse utført blant 1.309 private og institusjonelle investorer i perioden 2. mars til 4. mars.