<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA øker presset på Kina og selger Australia atomubåter

Blir første nasjon utover Storbritannia, USA, Kina, Russland og Frankrike med atomdrevne ubåter.

Publisert 9. mars 2023 kl. 15.46
Oppdatert 9. mars 2023 klokken 15.58
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 505 ord
VIRGINIA-KLASSEN: Australia skal kjøpe fem atomdrevne ubåter av USA i denne klassen. Her er SSN 785, John Warner ved Newport News Shipbuilding under dåpen i 2014. FOTO: NTB

Det er forventet at Australia, som en del av forsvarsavtalen AUKUS mellom USA, Australia og Storbritannia, kjøper opp til fem amerikanske atomubåter i Virginia-klassen i løpet av 2030-tallet, skriver Reuters og siterer amerikanske forsvarskilder.

Avtalen vil på mange måter utfordre Kina.

Mandag skal president Joe Biden være vertskap når Australia og Storbritannia besøker den store marinebasen i San Diego. Der skal landene diskutere veien videre for leveringen av de fem atomdrevne ubåtene og andre høyteknologiske våpen til Australia.

Kina har den siste tiden aktivt bygget opp sine militære kapasiteter, nærvær og press mot Taiwan. Samtidig har Kina fordømt vestlige nasjoners forsøk på demme opp for landets stadig større militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet.

At Australia nå skal handle fem atomangrepsubåter i SSN-774-klassen, også kjent som Virginia-klassen, er mer enn bare det største forsvarsprosjektet i Australias historie. 

Det er også en solid trussel mot Kina.

Australia har i dag en eksisterende flåte av seks konvensjonelle ubåter i Collins-klassen, som vil få forlenget sin levetid til 2036.

I 2021 ble det full diplomatisk krise mellom Australia og Frankrike, da førstnevnte egenhendig skrotet avtalen landene hadde om at Frankrike skulle produsere neste generasjon ubåter for Australia.

ATOMSAMTALER: Joe Biden skal som vertskap for Australia og Storbritannia diskutere hvordan verden skal få nok en nasjon som seiler med atomdrevne ubåter. Til når er det kun nasjoner som er anerkjent som atommakter etter Non-Proliferation Treaty (NPT); USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike, som har atomdrevne ubåter. FOTO: NTB

US Navy skriver på sine nettsider at Virginia-klassen er designet av General Dynamics Electric Boat og Huntington Ingalls Industries. De produseres etter en modell som er laget for å ivareta de to eneste skipsverftene i USA som har kapasitet til å produsere atomubåter, General Dynamics Electric Boat og Newport News Shipbuilding. 

Newport News produserer hekken, boligkvarterene, aggregatrom, torpedorom og baugen, mens Electric Boat produserer maskinrommet, kontrollrom og bro. 

Det er ikke avklart om ubåtene Australia kjøper skal produseres etter denne modellen.

Storbritannias ambassade i Washington vil ikke kommentere Reuters opplysninger, men bekreftet at Storbritannias statsminister Rishi Sunak skal reise til USA for videre samtaler om AUKUS.

Den australske ambassaden i Washington har ikke besvart Reuters forespørsler.

Da AUKUS-avtalen første gang ble kunngjort i 2021, var beskjeden fra USA og Storbritannia, at de ville gi Australia teknologien og evnen til å operere atomdrevne ubåter for å motvirke den økende trusselen Kina utgjør i Indo-Stillehavsregionen, skriver CNN.

Den amerikanske kongressen har blitt orientert flere ganger de siste ukene om den forestående AUKUS-avtalen. Dette for at det må være støtte og enighet om de juridiske endringer som skal til, om den svært graderte og sensitive teknologien bak ubåtenes atomdrevne fremdrift og sonarsystemer skal deles med Australia.