<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Oligarkene vil gjøre alt for å komme seg ut

Mikhail Fridman og Petr Aven vil selge sine Alfa Bank-aksjer for 2,3 milliarder dollar, og håper det vil gjøre det lettere å bli fritatt for vestlige sanksjoner.

Publisert 10. mars 2023 kl. 13.41
Oppdatert 10. mars 2023 klokken 13.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
VIL UT AV BANK: Alfa Group, der Mikhail Fridman er en av partnerne, vil selge Alfa Bank. Foto: NTB

De russiske milliardærene Mikhail Fridman og Petr Aven i Alfa Group forbereder et salg av sin 45 prosents eierandel i Alfa Bank for 178 milliarder rubler (2,3 milliarder dollar) til Andrej Kosogov, opplyser kilder med kjennskap til saken til Financial Times.

VIL UT AV BANK: Petr Aven (t.h.). Her sammen med en annen oligark, Rusal-eier Oleg Deripaska. Foto: NTB

Alfa Bank er Russlands største privateide bank, og hadde før president Vladimir Putins invasjon av Ukraina en bokført verdi på 10,6 milliarder dollar. Bloomberg skriver at Kosogov var bankens minste aksjonær før de øvrige partnerne ble sanksjonert etter krigsutbruddet, og ifølge nyhetsbyrået er det «ikke umiddelbart klart» hvordan han vil finansiere aksjekjøpet. 

På ettårsdagen for invasjonen ble Alfa Bank rammet av nye EU-sanksjoner, på toppen av at London-baserte Fridman og Aven er personlig sanksjonert av EU og Storbritannia.

– Attraktiv kandidat

Kosogov har tidligere ledet Alfa Banks investeringsvirksomhet. Han er ikke sanksjonert av Vesten, og derfor en attraktiv kandidat til å overta banken. Avtalen må godkjennes av russiske myndigheter, som ifølge Financial Times nylig ga grønt lys for at det Nederland-baserte internasjonale mobilselskapet Veon – en annen stor Alfa-investering – kunne selge sin russiske operatør VimpelCom.

Avisen legger imidlertid til at Kreml har vært strenge med å la banker forlate Russland, ettersom dusinvis av banker fra «uvennlige» land fortsatt er låst og ute av stand til å gå ut av markedet.

Bloomberg har tidligere omtalt en kampanje for å få oligarker som Fridman, Aven og Alfa Group-partneren German Khan fritatt for sanksjoner, og i Financial Times-oppslaget opplyser en av kildene at milliardærene «vil gjøre hva som helst for å komme seg ut av sine russiske eiendeler slik at sanksjonene fjernes.»

Ifølge andre kilder kan det imidlertid bli vanskelig å sluttføre salget, grunnet kompleksiteten som ligger i å få godkjennelse fra flere jurisdiksjoner.