<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil gi Finlands F/A-18-fly til Ukraina

Finlands overgang til F-35 kan gi Ukraina Hornet-fly.

    Publisert 11. mars 2023 kl. 14.41
    Oppdatert 11. mars 2023 klokken 14.45
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 235 ord
    F/A-18 KAMPFLY: Finland skal fase ut sine Hornet, Ukraina kan få de i gave. FOTO:NTB

    Finland vurderer nå å donere sine amerikanskproduserte F/A-18 Hornet kampfly til Ukraina, skriver Military Intelligence Ukraine.

    Det kom som  et utspill fra den finske statsministeren Sanna Marin under hennes besøk i Kyiv fredag. Marin påpekte at en flygave til Ukraina,  burde diskuteres i regjeringen.

    – Jeg tror vi kan diskutere F/A-18 Hornet-kampflyene, og om det ville være mulig å tilby dem til Ukraina, og hvilke forberedelser som trengs for dette, sier hun ifølge Euromaidanpress.

    Finland skal erstatte sine aldrende F/A-18-fly og Marin understreket at så langt var dette bare samtaler som var helt i startfasen, og at det ville måtte skje som en del av et større samarbeid mellom allierte.

    FLYFORSLAG: Finlands statsminister, Sanna Marin, besøkte den ukrainske presidenten fredag. Det var der hun luftet tanken om å donere landets F/A-18-kampfly til Ukraina. FOTO:NTB

    Det finske luftforsvaret har 62 F/A-18 Hornet jagerfly i tjeneste og landet har som Norge valgt F-35 som neste generasjon kampfly. 

    Finland har bestilt 64 av dem fra USA og leveransene begynner i 2026 ifølge The Barentsobserver. 

    Innen 2030 skal samtlige være i operativ tjeneste.