<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den største elefanten i rommet

Xi Jinping skal ha planer om å besøke Vladimir Putin i neste uke. Kinas forhold til Russland vekker stor bekymring i en investorundersøkelse.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 10.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 404 ord
    TREFFES I NESTE UKE: Kinas president Xi Jinping skal ifølge rapporter besøke Russlands president Vladimir Putin i neste uke. Foto: NTB

    Kinas president Xi Jinping planlegger en tur til Russland for å møte president Vladimir Putin så tidlig som i neste uke, opplyser kilder med kjennskap til saken til Reuters.

    Øvrige detaljer skal ikke være tilgjengelige, men reiseplanene blir kjent etter at Kina har tilbudt seg å megle i Ukraina-krigen – et tilbud som har møtt skepsis i Vesten gitt Kinas diplomatiske støtte til Russland. Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte 30. januar at Putin hadde invitert Xi til et besøk i løpet av høsten, mens to Wall Street Journal i februar skrev at besøket kunne finne sted i april eller tidlig mai.

    Kreml har avslått å kommentere saken, mens Kinas utenriksdepartement ikke har returnert henvendelsene fra Reuters.

    «No limits»

    Kina og Russland inngikk et «no limits»-partnerskap i februar 2022, uker før Putin gikk inn i Ukraina – og partene har gjentatte ganger siden bekreftet styrken i sitt gjensidige forhold.

    En undersøkelse Bloomberg har gjort blant analytikere, økonomer, forvaltere og privatinvestorer (MLIV Pulse) trekker frem nettopp dette forholdet – og rollen Kina kan spille i Ukraina-krigen, som den største markedsrisikoen investorer overser.

    «En betydelig eskalering av Ukraina-krigen som kan tvinge Kina til å støtte Russland mer åpenlyst», skriver for eksempel én respondent.

    «Sterkere økonomiske bånd til Saudi-Arabia og Russland, og en mer ekskluderende politikk overfor Vesten», skriver en annen.

    Mistro til Xi

    Svarene preges av en generell mistro til president Xi, som i forrige uke sikret seg sin tredje periode. I tillegg til at Kina kan utstyre Russland med våpen, peker respondentene på en militær konflikt i Taiwan som et potensielt «worst-case scenario.» Videre bør man ifølge undersøkelsen være på vakt for politiske feilgrep i Beijing, et kjøligere forhold til USA og krisen i eiendomsmarkedet.

    – Det å få kontroll over finansiell risiko er øverste prioritet for den kinesiske regjeringen nå – SVB-krisen gjør dette enda viktigere. Den største elefanten i rommet for Kina er hvordan Beijing håndterer gjelden hos lokale myndigheter i forhold til nedturen i boligmarkedet», sier sjeføkonom Dan Wang i Hang Seng Bank China til nyhetsbyrået.

    Selv om Xis stadig sterkere maktposisjon kaster en skygge over Kina-optimismen, svarer en tredjedel av forvalterne i undersøkelsen at de vil øke sin eksponering mot det kinesiske markedet det neste året.

    Nesten halvparten av dem venter at effekter av Kinas gjenåpning etter knallharde coronarestriksjoner vil løfte BNP-veksten i 2023 over målet på 5 prosent.