<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har ikke den luksusen at de kan avverge en finanskrise

Bankkollapsen i USA har tatt ned renteforventningene. Tirsdagens inflasjonstall vil ifølge økonomer trolig vise at behovet for renteøkninger fortsatt er stort.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 14.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 533 ord
    TØFF JOBB ENDA TØFFERE: For den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell. Foto: Bloomberg

    Etter en dramatisk uke med forhandlinger tok amerikanske bankreguleringsmyndigheter (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) grep fredag og stengte fallerte Silicon Valley Bank (SVB). New York-baserte Signature Bank led samme skjebne på søndag.

    Mandag stupte First Republic Bank over 60 prosent i de første minuttene på Wall Street – før handelen ble stanset. Det ble den også i Charles Schwab, etter et fall på nesten 20 prosent.

    – Opptakten til resesjon

    Deutsche Bank hevder nå i en oppdatering at SVB-kollapsen kan være opptakten til resesjon i USA. Strateg Jim Reid i storbankens analyseavdeling i London påpeker at problemene som nå treffer SVB og andre banker har utspringet sitt i en av historiens kraftigste renteøkningssykluser, mest inverterte rentekurver og største boblesprekker i teknologisektoren.  

    «Man kan bare tenke seg spredningseffekten dette skulle ha gitt om vi til og med hadde hatt en amerikansk resesjon samtidig», er Reid sitert på av Dow Jones ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

    Renteodds endevendt

    Kollapsen har snudd opp ned på forventningene til hva Federal Reserve gjør med styringsrenten fremover. I etterkant av sentralbanksjef Jerome Powells opptreden i Kongressen i forrige uke spratt sannsynligheten for en «dobbelheving» på rentemøtet 21. og 22. mars opp fra 30 til over 70 prosent.

    Ifølge CME Fedwatch er sannsynligheten for en «enkelheving», altså 25 basispunkter, nå 85 prosent, mens den er 15 prosent for ingen endring. 

    Samtidig ventes nye, amerikanske inflasjonstall tirsdag. Trading Economics-konsensus peker riktignok mot at totalinflasjonen vil falle fra 6,4 til 6,0 prosent på årsbasis, men takten i kjerneinflasjonen ventes uendret fra januar til februar på 0,4 prosent. Dette tilsvarer i så fall 5,5 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i februar – bare bittelitt ned fra 5,4 prosent i januar.

    – SVB kompliserer ting

    – SVB-problemene kompliserer ting ved å gjøre det veldig vanskelig å lese det finansielle klimaet, og gjør en feilslutning fra Federal Reserve mer sannsynlig. Beslutningstakerne i Fed er likevel ikke i posisjon til å avverge en finanskrise når inflasjonen er så høy. Den luksusen har de ikke, sier økonomen Derek Tang i Monetary Policy Analytics i Washington til Marketwatch.

    – Det siste årets renteøkninger bør allerede være i ferd med å jobbe seg gjennom amerikansk økonomi. Men den andre delen av historien er at renteøkningene så langt ikke er tilstrekkelige til å motvirke det som er en sterkere, mer langvarig inflasjon. Fanges USA i en stagflasjon som på 1970-tallet, vil kontanter og råvarer bli blant det mest attraktive for å investorer å eie, legger han til. 

    Frykter å se 6-tallet igjen

    Federal Reserve foretrekker PCE-indeksen og mindre volatile størrelser som «super core» i sine vurderinger av inflasjonen, men Marketwatch hevder likevel at den totale inflasjonsraten vil ha noe å si på grunn av dens effekt på husholdningenes forventninger. Totalinflasjonen er riktignok ned fra toppen på 9,1 prosent i juni i fjor, men har vært over 6,0 prosent siden oktober 2021.

     «Utsiktene til en ny måling på 6-tallet er nervepirrende grunnet usikkerheten den kaster finansmarkedene ut i når det gjelder den videre rentebanen», heter det.