<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Zaptec til værs etter hardt slag for Easee i Sverige

Zaptec skyter opp etter Easee-forbud i Sverige: – Kan se dobling, mener analytiker

    Publisert 15. mars 2023 kl. 09.02
    Oppdatert 15. mars 2023 klokken 11.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 486 ord
    RETT OPP: Peter Bardenfleth-Hansen, konsernsjef i Zaptec. Foto: Zaptec

    DLTX        

    Oslo Børs åpnet rett ned onsdag og fallet har tiltatt. Like etter kl. 11 står hovedindeksen ned 2,10 prosent til 1.180,50. 

    Tyske DAX faller 1,7 prosent, London-børsen FTSE er nede 1,6 prosent, franske CAC 40 er ned 2,2 prosent og den europeiske samleindeksen Stoxx 600 faller 1,7 prosent. 

    Oljeprisen

    Brent-oljen er siden midnatt opp 0,6 prosent til 77,90 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 71,73 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 80,29 dollar pr. fat – ganske nøyaktig 2 dollar høyere enn i dag.

    Fallet sent på tirsdag var ganske forbløffende ifølge Rebecca Babin, senior energi-trader i CIBC Private Wealth. Bloomberg noterer at aktiviteten i opsjonsmarkedet indikerer at oljetradere posisjonerer seg i økende grad for nedside. 

    – Energi-tradere klarer nesten ikke å finne en grunn til å kjøpe «dippen» før vi er forbi neste runde med lagertall. Det forventes oppgang i oljelagrene, og det kan holde oljeprisene sårbare i løpet av de neste 24 timene, sier Ed Moya, senior markedsanalytiker i Oanda, ifølge Bloomberg.

    Ellers oppjusterte OPEC tirsdag sin prognose for kinesisk oljeetterspørselsvekst i 2023 ytterligere på grunn av lettelser i landets covid-19-restriksjoner, selv om de holdt prognosen for globale etterspørsel uendret.

    Les resten av oljekommentaren her.

    Ladestans

    Elsäkerhetsverket i Sverige har vedtatt umiddelbart salgsforbud av Easees elbilladere. Det er positivt nytt for børsnoterte Zaptec som stiger 21,6 prosent fra start etter konkurrentens slag i ansiktet.

    ABG Sundal Colliers forståelse er at en salgsstans også er sannsynlig i andre EU-land, inkludert Norge.

    Easee og Zaptec er hovedkonkurrenter i nøkkelmarkeder som Norge, Sverige, Sveits og Danmark. Easee har trolig en markedsandel på rundt 50 prosent i Norge, mens Zaptec har rundt 40 prosent. I de andre markedene estimerer ABG at Easee og Zaptec har en markedsandel på 20-30 prosent hver.

    «Gitt salgsstansen kan Zaptec se en dobling av omsetning i mange markeder», skriver meglerhuset.

    ABG ser en betydelig oppsiderisiko til omsetningsestimatet for første kvartal og 2023. Fra før estimerer de en omsetning på 256 millioner kroner i første kvartal.

    «Hvis vi legger på 300 millioner kroner ekstra i omsetning, opp 20 prosent på våre 2023-estimater og forutsetter en bruttomargin på 40 prosent uten ekstra kostnader, vil det løfte driftsresultatet i 2023 med 80 prosent», skriver meglerhuset.

    Bevegelser

    EU har nå vedtatt klimakrav som rammer 65 prosent av norske boligeiere med en sjokkregning på mellom 500.000 kroner og 1,5 millioner.

    Blant kravene er at alle nybygg skal ha solcellepanel fra 2029. Det er godt nytt for Otovo og aksjen steg voldsomt fra start, men oppturen har kjølnet og er i skrivende stund på 0,5 prosent.  

    Nortel varsler strategisk gjennomgang. Bakgrunnen er interesse fra norske og internasjonale aktører for et oppkjøp. Aksjen skyter rett opp 22,1 prosent. 

    Hexagon Purus signerer avtale med japansk lastebilprodusent og aksjen stiger 10 prosent. 

    Zalaris stiger 8,7 prosent etter avtale med et tysk selskap for levering av lønns- og HR-tjenester for mer enn 15.000 ansatte i over 40 land. Kontrakten forventes å bidra med mer enn fem millioner euro i årlig omsetning når den er fullt implementert.