<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har sprengt russisk spionnettverk

Polske myndigheter har anholdt ni personer de mener skal ha forberedt sabotasjehandlinger beordret av Russlands etterretningstjeneste.

    Publisert 16. mars 2023 kl. 14.45
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 203 ord
    TAR GREP: Polens innenriksminister Mariusz Kaminski. Foto: NTB

    Polen har sprengt et russisk spionnettverk som opererte i landet, melder Reuters.

    Innenriksminister Mariusz Kaminski opplyste ifølge nyhetsbyrået på en pressekonferanse torsdag at polske sikkerhetsmyndigheter (Internal Security Agency – ISA) har anholdt ni personer de mener har forberedt sabotasjehandlinger og overvåkning av togruter til Ukraina etter forespørsler fra Russlands etterretningstjeneste.

    – Betalt for å destabilisere

    De mistenkte ble oppgitt å være utlendinger fra land øst for Polen.

    – Seks av de anholdte er siktet for spionasje for Russland og deltakelse i organisert kriminalitet, mens tiltaleprosessen for de tre som ble anholdt onsdag er pågående. (...) Grupperingen har blitt beordret til å utføre propaganda-aktiviteter for å destabilisere forholdet mellom Polen og Ukraina, og fått betalt for det, sa Kaminski.

    – Tjenestepersoner for ISA sikret kameraer, elektronisk utstyr og GPS-sendere som skulle plasseres på transportmidler, la han til.

    Møtte CIA-sjefen

    Den private radiostasjonen RMF meldte ifølge Reuters onsdag at kameraer hadde blitt funnet nær Jasionka-flyplassen ved byen Rzeszow, et transittpunkt for våpen og ammunisjon på vei til Ukraina. Onsdag møtte også Polens president Andrzej Duda CIA-sjef William Burns for sikkerhetssamtaler.

    Flere europeiske land har utvist russiske diplomater for påstått spionasje siden krigsutbruddet.