<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser Fed-heving på 25 punkter

Etter en uke med mye uro, tror Handelsbanken at Fed bare øker renten med 25 basispunkter. 

Publisert 20. mars 2023 kl. 09.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 454 ord
SER OPPOVER: Handelsbanken tror Fed-sjef Jerome Powell vil heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.  Foto: Bloomberg

Markedet har en ny nervepinnende uke i vente med rentemøter i Fed, Bank of England og Norges Bank. Det er likevel liten tvil om at brorparten av oppmerksomheten vil være rettet mot Federal Reserve og Jay Powell som på onsdag avholder sitt rentemøte. 

Rentemøtene kommer etter en volatil uke som skapte en en god del usikkerhet, men i går kveld ble det bekreftet at storbanken UBS Group kjøper opp Credit Suisse Group for over 3 milliarder dollar. Om oppkjøpet er nok til å berolige markedet imidlertid fortsatt uklart, ifølge morgenrapporten til Handelsbanken Capital Markets mandag. 

– MYE USIKKERHET: Seniorøkonom Sara Midtgaard og Handelsbanken. Foto: Ivan Kverme

Ser 25 punkter oppover

«Det er fortsatt mye uro i kjølevannet av nyhetene i helgen. Aksjefutures peker nå nedover for både USA og Europa. Børsene i Asia har også gått surt i natt med Hang Seng Indeksen ned hele 2,57 prosent,» skriver Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets rapporten.

Ifølge Midtgaard står Fed overfor en vanskelig oppgave etter at markedet tidligere har ventet en dobbeltheving på 50 punkter, til å nå at det er blitt 55 prosents sannsynlighet for en enkelt heving. 

«Vi skal heller ikke se bort fra muligheten om at Fed hever med 25 punkter på onsdag. Men dersom de ender opp med en pause, så kommer vi heller til å se et haukete «dot plot»,» skriver Midtgaard. 

Holder Fed seg til planen?

Bare noen dager før Silicon Valley Bank-kollapsen var Powell tydelig på at rentetoppen ville bli høyere enn sentralbanken først la til grunn. Dersom han nå ikke følger det han har sagt, mener Handelsbanken at det kan være et signal til markedet om at Fed er bekymret for at situasjonen kan forverrer seg og kan skape ytterligere uroligheter i markedet.

Før bankuroen ble den dominerende nyhetssaken i markedet var flere medlemmer av Fed ute og sa de så en median rente på over 5 prosent og at den ville holde seg der frem til inflasjonsmålet på 2 prosent ble nådd. 

«Slik situasjonen er nå, med såpass mye usikkerhet, kan den opprinnelige planen bli utfordrende å oppnå med mer innstrammende finansieringsforhold og konsekvensen for realøkonomien. Rentemarkedet venter nå at Fed må kutte renten allerede mot slutten av sommeren,» skriver Handelsbanken i morgenrapporten. 

I tillegg til Fed kommer også Norges Bank og Bank of England med sine rentebeslutninger denne uken. I Handelsbanken ser de nå en 47 prosents sannsynlighet for at renten i Storbritannia blir hevet fra 4 til 4,25 prosent.