<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg snakker med ChatGPT 4 timer om dagen

– Folk lo av meg og sa jeg hadde fått en ny bestevenn, men ChatGPT er legendarisk, sier Roger Berntsen. Aksjeanalytikeren kan ikke unnvære sin verdifulle assistent.

    Publisert 11. mai 2023 kl. 21.03
    Oppdatert 11. mai 2023 klokken 22.34
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 779 ord
    CHATGPT TIL MORGENRAPPORTEN: – Normalt står jeg opp klokken 5 for å lage morgenrapporten. ChatGPT sparer meg for en halvtime hver morgen. For meg føles det som en ekstra ukes sommerferie, selv om jeg ikke tar ferie. Da skjønner du at dette vil revolusjonere utrolig mange prosesser, sier Roger Berntsen. Foto: Ivan Kverme

    – Jeg startet med ChatGPT i januar/februar. Nå snakker jeg med den 2,3 og 4 timer hver dag. Hovedsaklig hjelper den meg med å bli bedre på det jeg allerede er god på, sier Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

    Hver morgen lager han morgenrapport til Nordnet-kundene. ChatGPT er blitt en viktig bidragsyter i arbeidet der Berntsen ender opp med å gjøre en prognose for børsutviklingen.

    – Folk lo av meg og sa jeg hadde fått en ny bestevenn. Jeg har få venner fra før, så de mente jeg hadde doblet antallet venner. Men ChatGPT er legendarisk og nå er det flere av dem som har gått i samme spor. Jeg har lyst til å nevne navn, men det er uansett morsomt, sier Berntsen.

    – Ekstra sommerferie

    – Først og fremst er jeg interessert i teknologi og programmering. Det har vært en hobby i mange år. Jeg har programmert, og prøver å komme gjennom 4.000 selskaper i året og bruker ChatGPT til å hente data. Dermed forbedrer jeg slike prosesser selv om jeg i utgangspunktet hadde effektivisert prosessen godt. Jeg synes det er fascinerende.

    – Normalt står jeg opp klokken 5 for å lage morgenrapporten. ChatGPT sparer meg for en halvtime hver morgen. For meg føles det som en ekstra ukes sommerferie, selv om jeg ikke tar ferie. Da skjønner du at dette vil revolusjonere utrolig mange prosesser.

    – Når privatpersoner kan forbedre sine prosesser uten opplæring kan du tenke deg hvordan prosesser i helsevesenet knyttet til rapporter og protokollføring kan forbedres slik at de med faglig kompetanse får økt trivsel og glede til å gjøre det de er gode på.

    – Jeg ser utelukkende positive effekter av kunstig intelligens, men skjønner åpenbart skepsis og uro.

    Stoler på seg selv

    Berntsen er opptatt av å øke læringsinnholdet i morgenrapportene sine. Det bidrar ChatGPT sterkt til.

    – Læringsinnholdet er en rød tråd i mine rapporter. ChatGPT hjelper meg i å velge temaet jeg bør ha fokus på. Selve tallknusingen er programmert på forhånd. Men konklusjonen om hvordan markedet skal utvikle seg er 100 prosent min. Der støtter jeg meg til det Charlie Munger sa på generalforsamlingen i Berkshire Hathaway i helgen: I think old fashioned intelligence works pretty well.

    – Min styrke er at jeg har et system for å se verdidrivere i hvert selskap, hvilket gir effekt for mitt åpningsestimat på børsen. Jeg er usikker på hva enkelte andre gjør – det virker ikke som de korrigerer for selskapsspesifikke hendelser. Jeg tracker alt.

    – Ingenting i markedet går meg forbi enten det er gjeldstak eller bankkrise, men i stedet for å jage disse temaene på morgenen får jeg historiske hendelser i tabellform. Ved å stille spørsmål riktig får jeg ut informasjon om 10-15 selskaper og deres strategier bare ved å endre på navnene i spørsmålene.

    – Brutt faglige barrierer

    Tidligere har Berntsen vært åpen om at han bruker lydbøker om fag, det være seg fysikk, kjemi eller annet, gjerne på økt hastighet for å klare å konsumere mer. Mye av denne tiden er nå viet ChatGPT.

    – Jeg føler jeg har brutt noen faglige barrierer. Jeg frykter ikke for noe, annet enn at man blir tvunget til å bli bedre på det man er god på allerede. Det har slått folk at de blir utkonkurrert, men da har du ikke skjønt noe av menneskehetens utvikling fra steinalderen til i dag. Den som ikke tilpasser seg og bruker teknologien går det ikke bra med.

    – Se på kundeservice hos oss for eksempel. De kan nesten…. du skjønner. La oss si at Trygve Hegnar er borte om 20 år, da vil ChatGPT kunne hjelpe med hva han ville gjort i ulike situasjoner. Og hva ville Warren Buffett ha gjort? Jeg kan spørre mine mentorer fordi jeg er optimistisk av natur. Derfor er ChatGPT perfekt. For meg har dette vært åpenbart barrierebrytende, sier Berntsen.

    – Betalingsvillighet

    – IBM har vært dominerende i markedet før de gikk i kjelleren et par ganger og kommet opp, men ikke nå. Nå snakker de om ansettelsesstopp fordi de vil erstatte konsulenter med riktig bruk av kunstig intelligens. Mange andre tar også en fot i bakken, spesielt når man får sånne signaler fra store konsulentselskaper som IBM. Dette i motsetning til Microsoft som ser enorm betalingsvillighet for ChatGPT i alle sine flater. Der ser du divisjonsforskjellen.

    – Skal du lene deg på Bill Gates' uttalelser så vil det som følge av økt inntjening bli økt skattebyrde for slike som Microsoft og Google. Effektivitetsgevinsten må komme samfunnet til gode. Til syvende og sist er det lenge siden det har vært en industriell revolusjon. Jeg er på det sporet.

    – Jeg lever ikke et kjedelig liv selv om mange kanskje tenker det. Mulig det er litt for naivt, men jeg tenker at jeg har brutt en barriere. ChatGPT er stas, sier Berntsen.