<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krisen i nyboligmarkedet rammer leverandørene: – Ikke sett lignende siden 80-tallet

Krisen i nyboligmarkedet får underleverandørene til å skjelve i buksene. Fred Karlsen hos kjøkkenleverandøren HTH frykter kutt i bemanningen.

Publisert 16. mai 2023 kl. 12.17
Oppdatert 23. mai 2023 klokken 13.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
RAMMES: Fred Karlsen, eier flere HTH-butikker i Norge og selger til flere store nyboligprosjekter. Han er bekymret for utviklingen i markedet. FOTO: Eivind Yggeseth

Tirsdag la Boligprodusentene frem nye tall for nyboligmarkedet. De viser at salget av nye boliger og igangsettelser fortsetter å stupe. I april var nyboligsalget ned 35 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettelser falt med 41 prosent. 

Dermed fortsetter den negative trenden som har preget markedet det siste året. Det er dårlige nyheter for flere enn utbyggerne. Også for alle som leverer til nye prosjekter.

Fred Karlsen eier HTH-butikker i Oslo og fire andre byer. Han har vært i bransjen siden 1986, og mener det er lite som kan matche dagens situasjon.

– Jeg har ikke sett lignende siden slutten av 80-tallet.

Rentespøkelset

Selskapet solgte i fjor for rundt 800 millioner kroner, og nesten halvparten av omsetningen kommer fra nyboligmarkedet. Paradoksalt nok var salget all-time high. Lønnsomheten var derimot lav, og det skyldes ifølge Karlsen store prisstigninger som ikke har vært mulig å ta igjen i markedet og en gjennomført omstrukturering.

– Vi har en høy ordrereserve og det preger omsetningen både i fjor og i år. Men vi ser nå en klar avmatning, sier Karlsen.

HTH har blant annet levert kjøkken til flere Bjørvika-prosjekter, samt prosjekter i Stavanger og Trondheim, og er blant de største leverandørene i sin nisje. Karlsen tror nedgangen vil merkes for fullt fra andre halvår i 2024.

– Det er da problemene vil melde seg.

HTH har rundt 210 ansatte, og halvparten jobber opp mot bedriftsmarkedet.

– Hva tenker du om fremtiden?

– Jeg er bekymret. Dersom dette fortsetter må vi begynne å tenke på bemanningssituasjonen og øvrige kostnadskutt.

Karlsen påpeker at det kan snu, og sier han registrerer en viss optimisme hos utbyggerne. Men rentespøkelset lurer i bakgrunnen.

– Folk er usikre. De spør seg hva renta vil være om to–tre år, og kjøper heller en bruktbolig de kan overta umiddelbart.

Mørke skyer

Yngve Hansebakken er fabrikksjef på Sigdals produksjonsanlegg i Sigdal. Der produseres Sigdal, Norema og Marbodal. 50 til 60 prosent av produksjonen går til prosjektmarkedet.

– Akkurat nå er det forholdsvis bra, men hva som skjer utover høsten er usikkert. Det har vi lite oversikt over, sier Hansebakken.

I dag er det 175 ansatte på fabrikken, og en omorganisering av produksjonslinjene kan bidra til å holde bemanningen oppe. Sigdalfabrikken skal overta produksjon fra et anlegg i Sverige. Hansebakken er like fullt usikker på hva som skjer fremover. Enn så lenge er det levering til prosjekter som er satt i gang for ett og to år siden.

– Om volumet går ned så må vi se på antall ansatte. Markedssituasjonen vil påvirke oss uansett, og det er noen mørke skyer i horisonten. Vi er i alle markedet, og det er nedgang flere steder, sier Hansebakken.