<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IEA: Oljeforsyningen ikke påvirket av pristak

Pristak på russisk energi påvirker ikke oljeforsyningene, hevder IEA-sjef Fatih Birol som legger til at det ennå er noen smutthull som bør tettes. 

    Publisert 21. mai 2023 kl. 10.04
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 226 ord
    STØTTER PRISTAK: Sjefen for Det internasjonale energibyrået Fatih Birol mener pristaket på russisk olje fungerer.  Foto: Bloomberg

    Adm. direktør Fatih Birol sier at Det internasjonale energibyrået (IEA) ikke forventer at tiltak fra G7-landene for å motvirke omgåelse av prisgrenser for russisk energi vil endre forsyningssituasjonen for råolje og oljeprodukter, skriver Reuters. 

    G7, Den europeiske union og Australia har tidligere blitt enige om å innføre en prisgrense på 60 dollar pr. fat for russisk råolje som fraktes på sjøen, i tillegg har de også fastsatt en øvre prisgrense for russiske oljeprodukter i et forsøk på å frata russerne inntekter etter invasjonen av Ukraina.

    Under helgens G7-møte ble landene enige om å styrke tiltakene for å motvirke omgåelse av prisgrensene, samtidig som de vil unngå utilsiktede virkninger og opprettholde den globale energiforsyningen. 

    – Russland spilte energikortet

    Under et intervju med Reuters i forbindelse med toppmøtet sier Birol til nyhetsbyrået at energibyrået ikke forventer at de opptrappede håndhevelsen av prisgrensene vil påvirke den globale olje- og drivstofforsyningen.

    – Alle vesentlige endringer i markedene som alltid vil vi reflektere i vår analyse, i våre rapporter, men foreløpig ser jeg ingen grunn til å gjøre en endring i vår analyse, sier byråsjefen. 

    Ifølge Birol oppnådde prisgrensen to hovedmål: Den utløste ikke knapphet i markedene da russisk olje fortsatte å strømme, samtidig som Russlands inntekter ble redusert. 

    – Russland spilte energikortet, og det mislyktes. Men det er noen smutthull, noen utfordringer for en bedre funksjon av oljepristaket, legger han til.