<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre årsaker til at oljeprisen faller

Uavklarte gjeldsforhandlinger i USA fører til uro i oljemarkedet, som kan gå mot femte måned på rad med fall.

    Publisert 22. mai 2023 kl. 07.57
    Oppdatert 22. mai 2023 klokken 07.58
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 266 ord
    FALLER: Gjeldstaksforhandlingene i USA, bekymringer rundt Kinas økonomiske vekst og faren for en amerikansk resesjon tynger oljeprisen mandag. Foto: Bloomberg

    Brent-oljen er siden midnatt ned 0,8 prosent til 75,01 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,5 prosent til 71,17 dollar fatet.

    Oljeprisen har dermed falt med rundt 1,50 dollar helgen. Ved børsstenging fredag stod nordsjøoljen i 76,43 dollar pr. fat.

    Forrige uke steg imidlertid både brent- og WTI-oljen med rundt 2 prosent etter at skogbranner stengte råoljeproduksjonen i Alberta i Canada.

    Den globale indeksen for råolje står nå i fare for å falle for femte måned på rad, noe som ville vært første gang siden 2017, skriver Bloomberg.

    USA-drama påvirker

    Av og på-forhandlingene mellom den amerikanske presidenten Joe Biden og lederen av Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, blir også fulgt nøye med på at oljetraderne. Etter at republikanerne valte å forlate forhandlingene fredag, blir de nå gjenopptatt mandag.

    Nye forhandlinger om gjeldstaket i USA senere mandag vil forbli en nøkkeldriver for råolje- og risikosentimentet denne uken, sier analytiker Tony Sycamore i IG til Reuters.

    Han legger til at investorer også er bekymret for at oppgangen i Kina vakler etter svake økonomiske datarapporter de seneste to ukene, skriver TDN Direkt.

    – Hvis boligmarkedet fortsetter å falle og beslutningstakere ikke reagerer, øker risikoen for en dobbel-dip i Kina, noe som er dårlige nyheter for råoljeforbruket og etterspørselen, sier Sycamore.

    Frykter siste minutt-avtale

    Markedsstrateg hos Saxo Capital, Charu Chanana, mener det er fare for likviditetsdrenering ettersom statskassen utsteder obligasjoner, og det kan skade risikoaktiva, skiver Bloomberg.

    – Til tross for håp om at samtalene gjenopptas, er det risiko for at en avtale vil bli forsinket til siste minutt, sier hun.

    I tillegg preger bekymringer rundt Kinas manglende økonomiske vekst energiutsiktene, samt den overhengende trusselen om resesjon i USA.