<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
Publisert 31. mars 2022 kl. 15.21
Oppdatert 1. april 2022 klokken 12.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 607 ord
Karoline Reme-Salvesen FOTO: REMIUM AS

Hvorfor skape hjemmefølelsen på kontoret?

Å forlate det trygge hjemmekontoret til fordel for det fysiske kontoret kan for noen være skremmende. Hvorfor det?

Dette blogginnlegget er forfattet og publisert av skribenten, uavhengig av Finansavisens redaksjon.

Våren er her og pandemien herjer fortsatt, men den styrer oss heldigvis ikke like mye som tidligere. Hjemmekontoret har for mange blitt byttet ut med det fysiske kontoret igjen, og den normale hverdagen vi har savnet, begynner sakte, men sikkert å melde seg.

For mange har opplevelsen av hjemmekontor vært behagelig, ikke bare fordi det har vært deilig å sprade rundt i joggebuksen fra morgen til kveld, men også fordi omgivelsene har vært lune og trygge med kjøkkenbordet som arbeidsplass. Frykten for å forlate det koselige hjemmekontoret til fordel for den sterile pulten på kontoret, melder seg fort nå som pandemien har trukket seg litt tilbake. Tanken på å stå opp tidligere for å stelle seg, være sosial i pausene og ikke kunne gå i tøflene til kjøleskapet til enhver tid er skremmende... For noen!


Definere skillet mellom jobb og fritid

De nye vanene kan bli vonde å vende, selv om hjemmekontor også har bydd på utfordringer. En av utfordringene er kanskje konsentrasjonen som ikke har vært like lett å opprettholde. Plutselig ringer det på døra, du må på butikken for å kjøpe deg lunsj eller fristelsen for å sette seg ut i sola i en time eller to blir fort stor. Og vips, der var halve arbeidsdagen borte.

Nå skal det sies at det i pandemien for mange dessverre ikke var valgfritt, og pålegget om hjemmekontor var reelt for de fleste. Men i tilfeller hvor det er og var valgfritt, foretrakk jeg personlig å sitte på et fysisk kontor fremfor på hjemmekontoret. For meg og mange andre er det å være sosial med kolleger på arbeidsplassen en viktig faktor for å oppnå utvikling, inspirasjon, kunnskap og erfaring. Denne muligheten forsvinner når arbeidsplassen blir flyttet hjem, hvor det sosiale kan bli erstattet med diverse husarbeid.


«Hvordan gjøre vår arbeidsplass til et hyggeligere sted å være?»

Å fokusere på å skape sosiale uformelle soner på arbeidsplassen, vil etter flere år med hjemmekontor være bra for både kropp og sjel. Viktigheten av miljøforandringer har vel aldri vært større enn nå, og vi trenger alle å skille mellom jobb og fritid, som på hjemmekontoret hadde en tendens til å skli i hverandre. 

SOSIALE SONER: Lag sosiale soner som gir rom for uformelle møter FOTO: HENRIETTE LIE REME

Man skal derfor ikke kimse av det berømte «kontoret». Jeg vil påstå at å sitte på et fysisk kontor fremfor å arbeide hjemmefra gjør arbeidsdagen mer effektiv og rutinene enda lettere å ivareta. Selv om det var mye «koseligere» med hjemmekontor. 

La oss gjøre noe med det!

KONTORLOKALER: Skap lune kontoromgivelser FOTO: HENRIETTE LIE REME

Det er mange som tenker at jobb bare er «en jobb». Men for de aller fleste tilbringes mesteparten av livet på jobb og for noen blir det nesten som et andre hjem.

Å gjøre kontoret eller arbeidsplassen til et mer attraktivt og hyggeligere sted å være, trenger ikke være en vanskelig oppgave. Etter min mening burde det fremover i samarbeid med de ansatte være større fokus på «Hvordan gjøre vår arbeidsplass til et hyggeligere sted å være?».

FARGER: Behagelige og attraktive farger i kontorlokalene FOTO: HENRIETTE LIE REME

Gode omgivelser skaper god energi og behagelige møter mellom mennekser. Dette gir en lun ramme rundt arbeidsplassen. Smaken er selvsagt forskjellig og definisjonen på «gode omgivelser» varierer, men det kan blant annet være alt fra behagelige veggfarger, riktig belysning, møbler og planter. Det er ingen tvil om at omgivelsene påvirker humøret vårt på en eller annen måte, og jeg vil derfor påstå at det å skape en lun og trivelig atmosfære på kontoret, skaper bedre trivsel på jobb. Og er trivselen god, presterer du mest sannsynlig også bedre.

Men pass på at kontoret ikke blir for koselig. Det skal tross alt være fristende å dra hjem også på et tidspunkt!