<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russerne bidro til ny rekord

Rike russere bidro til salgsrekord i skatteparadiset, som anses som en «trygg havn».

  Publisert 16. jan. 2023 kl. 13.05
  Oppdatert 16. jan. 2023 klokken 13.34
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 249 ord
  BRA MARKED: Luksuseiendommer ved Burj Khalifa, Dubai. Dreamstime

  Tusenvis av russere har rømt landet etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Mange dro til skatteparadiset Dubai, som blant annet er svartlistet av EU for hvitvasking og terrorfinansiering.

  I 2022 utgjorde russere den største andelen av utenlandske boligkjøpere i Dubai, ifølge Bloomberg. Meglerhuset Betterhomes mener dette skyldtes at byen ble en «trygg havn» midt i geopolitisk og økonomisk usikkerhet andre steder.

  De seneste årene har russere kun utgjort en nisjegruppe av boligkjøperne i Dubai. Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har imidlertid russiske boligkjøp i byen nådd et rekordhøyt nivå. 

  Disse nasjonalitetene kjøpte flest boliger:

  • 1. Russland
  • 2. Storbritannia
  • 3. India
  • 4. Italia
  • 5. Frankrike

  Dubai registrerte mer enn 86.000 boligsalgstransaksjoner i fjor, og slo den tidligere rekorden på 80.000 i 2009, ifølge Betterhomes. 

  Eiendommer verdt til sammen 56,6 milliarder dollar ble solgt i 2022, en økning på 80 prosent fra 2021. Boligprisveksten sank derimot til 11 prosent i 2022, ned fra 21 prosent et år tidligere.

  Tiltrekker seg rike russere

  Eiendomssektoren bidrar til mer enn en tredjedel av økonomien i Dubai, ifølge Bloomberg. 

  De seneste årene har Dubai tiltrukket seg en drøss av utenlandske investorer og forretningsfolk. Blant annet bankfolk fra Asia, som ville slippe unna nedstigninger, samt kryptomillionærer og rike russere. 

  Betterhomes venter at den sterke utviklingen vil fortsette i Dubai. Mye etter gjenåpningen i Kina, som betyr at flere kinesiske investorer vil returnere til skatteparadiset.

  «Dubai vil sannsynligvis fortsette å tiltrekke seg nye innbyggere og investorer, noe som vil sikre at transaksjonene forblir sterke,» sa adm. direktør Richard Waind, ifølge Bloomberg.