<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Evergrande-styreleder mistet 93 prosent av formuen sin

Over 400 milliarder kroner har gått tapt for styrelederen i det kriserammede boligselskapet.

    Publisert 20. jan. 2023 kl. 13.28
    Oppdatert 20. jan. 2023 klokken 13.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 286 ord
    IKKE LIKE RIK: Styreleder Hui Ka Yan i eiendomsgiganten Evergrande. Foto: Bloomberg

    De som har plassert pengene sine i kinesisk eiendomssektor har sett formuen sin smuldre opp de siste årene.

    Boligmarkedet i Kina har gått fra å være brennhett til å være nære kollaps. Spesielt privateide Evergrande har hatt det tøft med en gjeld på rundt 3000 milliarder kroner. 

    Eiendomsgiganten har vært på randen av konkurs siden midten av 2021 etter de skal ha slitt med å betale regningene sine.

    Solgte hus og privatfly

    Styreleder i Evergrande, Hui Ka Yan, er blant dem som har sett formuen sin i fritt fall. Ifølge Bloomberg Billionaires-indeksen er fallet på enorme 93 prosent.

    Hui ble regnet som den nest rikeste personen i Asia i 2017, da formuen hans var verdsatt til 415 milliarder kroner. Nå er den på skarve 3 milliarder kroner, skriver CNN.

    Styrelederen valgte også å ta fra sin personlige formue for å hjelpe det kriserammede selskapet. Blant annet solgte han sitt privatfly og flere hus. Det var likevel langt fra nok til å hjelpe Evergrande, som enda ikke har klart å levere en plan for å komme seg ut av gjelden.

    Andre er imidlertid i en enda kjipere situasjon: Elon Musk sin formue har rast i takt med Tesla-aksjen, og har blitt den første personen i historien som har tapt 200 milliarder dollar.

    30 prosent av BNP

    Hundretusenvis av kinesiske boligkjøpere misligholder også sine boliglån, noe som fører til færre inntekter til boligselskapene. 

    Pandemien la en demper på etterspørselen, som ellers har vært høy i landet som er verdens nest største økonomi. Boligmarkedet utgjør så mye som 30 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, blant annet fordi å eie bolig blir sett på som en forutsetning for ekteskap for kineserne. 

    Analytikere har lenge vært bekymret for at en Evergrande-kollaps vil føre til stor skade på den internasjonale økonomien og samfunnet ellers.