<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Obos solgte boliger for 13 milliarder kroner i 2022

– Særlig siste halvår ble vesentlig mer krevende enn de fleste hadde sett for seg, innrømmer Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

    Publisert 23. jan. 2023 kl. 13.35
    Oppdatert 23. jan. 2023 klokken 14.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 291 ord
    SLITER MED NYSALGET: Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Eivind Yggeseth

    I løpet av 2022 solgte Obos 2.830 boliger til en verdi av 13,1 milliarder kroner. Samtidig satte Obos i gang bygging av 4.579 boliger og har nå 7.745 boliger under bygging. Totalt hadde Obos boliger til en verdi av 38,6 milliarder kroner under bygging ved utgangen av desember, med en salgsgrad på 62 prosent. Siraj gikk ut for en uke siden og sa at de hadde usolgte boliger verdt 14 milliarder kroner.

    Krevende halvår

    – Særlig siste halvår ble vesentlig mer krevende enn de fleste hadde sett for seg, med avventende kjøpere og lavere salg. Det fører til at boligsalget ble lavere enn i 2021, men vi opprettholder like fullt en høy byggetakt og igangsetting av nye boliger, sier Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos, i en melding.

    Konsernsjefen innrømmer at de rådende markedsforholdene gjør at Obos blir nødt til å vurdere en del prosjekter, og noen av dem vil bli lagt på is. Om kjøperne ikke er der kan han ikke forsvare et så stort byggetempo som har vært tilfelle de siste årene.

    – Bør ha en salgsgrad på 50 prosent

    Han beskriver salgsgraden på boliger under produksjon som akseptabelt.

    – Totalen er grei nok, men på de nyere prosjektene opplever vi det som mer krevende. Vi bør ha en salgsgrad på i alle fall 50 prosent før vi setter spaden i jorden. Slik markedet er nå er byggekostnadene en stor utfordring og de må ned i takt med at markedet har endret seg, sier konsernsjefen.

    Ifølge Siraj har nyboligsalget de siste to ukene vist en oppadgående trend, og helgens visningshelg tiltrakk seg mange interessenter til boligene som var lagt ut for salg. Han understreker at en bedring av nyboligsalget utover året vil ha stor betydning for byggetakten fremover.