<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vond trend brutt — med et smell

Etter fire måneder på rad med fall steg OBOS-boligprisene i januar – kraftig. Ikke nødvendigvis en boom, mener Frank Jullum i Danske Bank.

    Publisert 1. feb. 2023 kl. 10.55
    Oppdatert 1. feb. 2023 klokken 16.12
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 532 ord
    LEGGER FREM TALL: OBOS. Foto: NTB

    Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo-området steg i januar med 7 prosent fra måneden før, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 76.335 kroner, går det frem av tall boligbyggelaget har sluppet onsdag. 

    På landsbasis var prisoppgangen 5,5 prosent til en snittpris på 65.579 kroner pr. kvadratmeter.

    Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 76 335 kroner i Oslo-området i januar, og 65 579 kroner på landsbasis.

    – Dette var mer enn forventet. Prisene pleier å stige i januar, men dette var mer enn vanlig, og må ses i lys av at OBOS-prisene falt over 4 prosent i Oslo i desember, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i en kommentar.

    Vond rekke brutt

    Prisutviklingen i januar kom i kjølvannet av fire måneder på rad med fall, senest 4,2 prosent i desember og 4,7 prosent i november – det største fallet OBOS har registrert siden 2008 . OBOS-prisene falt også i oktober og i september

    August var seneste måned med prisoppgang for OBOS-boliger.

    De 12 seneste månedene har OBOS-prisene i Oslo falt 1,5 prosent, mens prisene på landsbasis er ned 1,1 prosent. 

    Statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

    – Ikke nødvendigvis en boom

    Ifølge Monsvold tok aktiviteten i boligmarkedet seg kraftig opp i januar etter en laber desember. Antallet omsetninger i januar i år var også høyere enn i samme måned de to årene før.

    – Dette kan tyde på at mange valgte å utsette leilighetskjøpet til over nyttår, i påvente av oppmykingen i utlånsforskriften. Den bidrar til at flere kan få låne mer enn før, sier hun.

    TONER NED: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Foto: Eivind Yggeseth

    Høyere forkjøpstall og lavere omsetningstid tyder også på et noe piggere boligmarked i starten av året.

    Sjeføkonom Frank Jullum minner om det ikke er noen perfekt sammenheng mellom OBOS-prisene (mye leiligheter) og prisene fra Eiendom Norge.

    «Men om dette blir utfallet også for prisene fra Eiendom Norge som kommer fredag (minus 1,1 prosent på årsbasis for hele landet), vil prisene falle 0,8 prosent sesongjustert på månedsbasis i januar. Så dette er ikke nødvendigvis en boom,» skriver han i et notat Finansavisen har fått tilgang til.

    Spår prisfall i 2023

    Monsvold tror ikke boligprisene vil fortsette å stige mye utover året.

    – Selv om prisveksten ble frisk i januar, forventer vi at økte utlånsrenter, høye levekostnader og mange usolgte boliger vil dempe prisveksten fram mot sommeren, og at den blir svakere enn den pleier, fortsetter sjeføkonomen. 

    OBOS anslår at prisene ved utgangen av året – på landsbasis – vil være rundt 2 prosent lavere enn i desember 2022 på landsbasis. I Oslo er prognosen rundt 3 prosent prisfall. 

    – Renteøkningen slår hardere i hovedstaden som følge av høye boligpriser og høy gjeld. Lav boligbygging og endringene av kravene til betjeningsevne i utlånsforskriften, bidrar til å dempe prisfallet noe. Det samme gjør høyere lønnsvekst og økt nettoinnvandring, sier Monsvold.

    Hun tror prisene vil stabilisere seg når rentetoppen trolig nås i løpet av mars i år.