<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene stiger mer enn ventet: – Usikkerheten er blåst bort

Boligprisene steg 3 prosent i januar – mer enn ventet. NEF-topp Carl O. Geving sier «usikkerheten er blåst bort» – men advarer samtidig om ny ubalanse.

Publisert 3. feb. 2023 kl. 10.59
Oppdatert 4. feb. 2023 klokken 04.23
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
DYRERE BOLIGER: I Oslo steg boligprisene 2,8 prosent i januar. Sesongkorrigert var de opp 0,2 prosent. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Eiendom Norge har fredag fremlagt tall for boligprisene i januar. Nominelt steg prisene 3,0 prosent. Sesongkorrigert var de uendret.

Det gir en nominell prisnedgang på 0,3 prosent det seneste året.

Se intervju med adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge:

Oppgang i boligprisene i januar
Den sedvanlige januar-effekten gjorde at boligprisene steg med 3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.


I Oslo var den nominelle prisoppgangen på 2,8 prosent i januar, mens prisene var opp 0,2 prosent sesongkorrigert.

Totalt ble det omsatt 6.887 boliger i januar nasjonalt – 27,2 prosent flere enn i januar i fjor, men på nivå med årene før coronapandemien.

«Uten lettelsene i utlånsforskriften fra 1. januar hadde trolig prisutviklingen og volumet vært langt svakere», sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en kommentar til tallene.

I desember ble det offentliggjort at bankenes stresstest overfor boliglånskunder reduseres fra 5 til 3 prosent.

ADVARER OM NY UBALANSE: Carl O. Geving, Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Eivind Yggeseth

– Usikkerheten blåst bort

Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), konstaterer at «usikkerheten er blåst bort» i markedet for brukte boliger.

«Etterspørselen er sterk, omsetningen høy og boligprisutviklingen er som normalt for januar med noen regionale variasjoner», sier Geving etter de nye boligpristallene.

Han mener det er en god nyhet for husholdningene at bruktmarkedet «fungerer godt igjen etter en mørk høst», men trekker samtidig frem den lave aktiviteten i nyboligmarkedet som en bekymring.

«Med nåværende situasjon er det er en betydelig risiko for at det utvikles nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel som kan føre til sterkere prisvekst enn forventet», advarer Geving.

Større enn ventet

På forhånd ventet Handelsbanken Capital Markets en boligprisoppgang på 2,0 prosent nominelt.

Med en sesongfaktor på hele 2,8 prosent for måneden, var meglerhusets estimat for de sesongkorrigerte prisene et fall på 0,8 prosent.

«Den siste renteøkningen fra Norges Bank er enda ikke reflektert fullt ut i tallene, dessuten ventes en ny heving i mars. I tillegg tar det tid før rentehevingene slår ut i boligprisene», het det i Handelsbankens morgenrapport fredag.

Hos DNB Markets var forventningen et boligprisfall på 1,0 prosent i januar.

Varslet svakere januar

I desember sank boligprisene 0,9 prosent nominelt – men sesongjustert var de opp 0,2 prosent. I Oslo var prisene opp 0,1 prosent nominelt, men ned 0,3 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Eiendom Norge varslet da en normal oppgang i prisene i januar, men en svakere januareffekt enn tidligere.

I januar i fjor steg boligprisene i Norge med hele 4,8 prosent nominelt – den største veksten registrert noen gang denne måneden. Snittet for januar de ni foregående årene var en boligprisoppgang på 2,9 prosent.

«I fjor var januareffekten spesielt sterk på grunn av "avhendingsloveffekten". Mange ønsket å selge før endringene i avhendingsloven trådte i kraft og det tok lengre tid å forberede boliger for salg. Dette ga et lavt tilbud og historiens sterkeste januar-oppgang. I år er utviklingen som normal for måneden, noe de sesongkorrigerte prisene viser», sier Lauridsen nå.

OBOS-hopp i januar

Onsdag rapporterte OBOS om en boligprisvekst på 5,5 prosent på landsbasis og 7 prosent i Oslo fra desember til januar.

«Dette var mer enn forventet. Prisene pleier å stige i januar, men dette var mer enn vanlig, og må ses i lys av at OBOS-prisene falt over 4 prosent i Oslo i desember», sa OBOS-sjeføkonom Sissel Monsvold i en kommentar.