<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er avgjørende for nordmenn ved hytteleie

Flott beliggenhet i vakker natur er det viktigste kravet når nordmenn leier hytter, men en ny trend vokser frem. 

Publisert 6. feb. 2023 kl. 12.25
Oppdatert 6. feb. 2023 klokken 12.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 639 ord
AKTIVITETSBASERT LEIE: Nordmenn leier som regel hytter med utgangspunkt i en aktivitet, som å stå på ski, slalåm eller gå tur på turstier i fjellet. Her en hytte i Stryn. Dreamstime

En fersk undersøkelse fra InFact viser at nordmenn flest foretrekker en beliggenhet nær havet når de leier hytter. Vakre omgivelser og høy komfort er også viktige faktorer i valg av leieobjekt. 

– Vi ser en ny trend der yngre leietakere er mer opptatt av design og innredning ved hytteleie, forteller Launch Manager Johanne Rosness i utleieplattformen Landfolk. 

Den landsdekkende undersøkelsen ble utført på vegne av utleieplattformen Landfolk, hvor over 1.500 nordmenn ga sine innblikk i sine vaner og preferanser når det gjelder leie av hytter. 

Nær én av tre nordmenn foretrekker å være nær sjøen når de leier en hytte. Spesielt kvinner har strandliv og sjø som sin høyeste preferanse. Majoriteten av mennene vil derimot ha nærhet til enten langrennsløyper eller alpinbakker når de leier på vinterstid. 

Dette er det viktigste

Flott beliggenhet i vakker natur er det viktigste kravet til leieobjektet, ifølge undersøkelsen. Hele 43 prosent av respondentene oppgir dette som «helt avgjørende» ved hytteleie.

– Nordmenn leier oftest hytter med utgangspunkt i en aktivitet, enten de vil ligge på en strand og drive med sjøaktiviteter eller de vil hygge seg i alpinbakker eller på turstier i fjellet. Samtidig er det vesentlig med en spektakulær utsikt og følelsen av at du er nær naturen. At hytta ligger i vakker natur er viktigere jo eldre leietakeren er, sier Rosness.

Johanne Rosness, Launch Manager for utleieplattformen Landfolk i Norge. Landfolk

Ellers er komfort, etterfulgt av praktiske løsninger, de to viktigste faktorene når det kommer til kvaliteten av leieobjektet. God service ved utleie følger som en god nummer tre, ifølge Rosness.

– Samtidig ser vi en ny trend i svarene. Yngre leietakere under 30 år er mer opptatte av design, personlig innredning og trivselsfaktoren i utleieobjektet enn de eldre leietakerne. Dette er en side av leiemarkedet som vi kjenner oss igjen i, og som vitner om en ny generasjon leietakere med et noe annet fokus, sier hun videre.

Funn fra undersøkelsen:

  • Nærhet til sjø/hav er den mest populære beliggenheten for hytteleiere (31,7 prosent), deretter tilgang til langrennsløyper og alpinbakker. 
  • 10 prosent vil helst leie hytter langt fra bebyggelse eller vei. 
  • Langt flere kvinner enn menn vil leie hytte ved sjøen (37 prosent mot 26 prosent).
  • Nærhet til vakker natur er helt avgjørende for de fleste norske hytteleiere, og klart viktigst for kvinner. Dette blir viktigere jo eldre man er. 

  • De yngste under 30 år er mer interessert i å leie ved jaktterreng enn øvrige aldersgrupper.
  • Personer under 30 år og kvinner er mest opptatt av design, innredning og trivsel i leieobjektet.
    Kilde: InFact

Disse plattformene leier de gjennom

Undersøkelsen viser at nordmenn flest er glade i hyttelivet, selv om man ikke skulle eie en hytte selv. Hele 76,2 prosent, eller tre av fire nordmenn, oppgir at de har leid hytte i Norge eller i utlandet de siste 10 årene.

41 prosent av respondentene har leid hytte opp til fire ganger de siste 10 årene. 19,4 prosent oppgir at de har leid hytte opp til 10 ganger, mens nær 16 prosent har leid hytter mer enn 10 ganger i samme periode.

De fleste respondentene oppga at de leier direkte fra privat eier (17,8 prosent), tett etterfulgt av leie igjennom Finn (17,7 prosent). Airbnb inntar tredjeplass, med 13,4 prosent. Rundt 4,4 prosent foretrekker å leie direkte fra destinasjonsselskap, ifølge undersøkelsen.

– Det er mange måter å leie hytter på i dag, men vi merker oss at stadig flere vektlegger trygghet, ryddighet og god service under hele leieprosessen. Det er viktig for mange å vite hva de får for pengene, og at det ikke ligger overraskelser som skjulte kostnader i leieforholdet, avslutter Rosness.