<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nyboligsalget raser videre – stupte 57 prosent i januar

Salget av nye boliger falt med 57 prosent i januar, ifølge ferske tall fra Boligprodusentene. Både salg og igangsetting av nye boliger er på lave nivåer over hele landet.

Publisert 15. feb. 2023 kl. 10.09
Oppdatert 15. feb. 2023 klokken 13.54
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 813 ord
DRASTISK FALL: Nyboligsalget raser videre nedover, og igangsettingen av nye boliger faller også drastisk over hele landet i januar. Foto: Gard Setsaas

– Boligprodusentene varslet i fjor høst at vinteren blir tøff for boligbransjen - nå er vi der. Det er lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet, sier adm. direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

Både bransjeorganisasjonen, og adm. direktør Daniel Siraj i Obos fikk rett i sine prediksjoner da de før jul i fjor spådde tøffe tider i nyboligmarkedet i 2023:

Igangsettingen av nye boliger i januar i år var nemlig 41 prosent lavere enn i januar 2022.

FALLENDE: Utviklingen i nyboligmarkedet er fallende, både hva gjelder antall salg og igangsettinger. Foto: Boligprodusentene

De siste tre månedene er igangsettingen 31 prosent lavere enn det var i tilsvarende periode året før. Eneboliger ligger 20 prosent lavere, småhus 9 prosent under - og leiligheter hele 41 prosent .

Urolig for den lave aktiviteten

Salget de siste tre månedene er 49 prosent under samme tre måneder året før. For de siste tre måneder er salget av eneboliger 29 prosent ned, småhus 18 prosent ned og leiligheter hele 64 prosent ned målt mot samme periode året før.

De siste tolv månedene er det solgt 18.153 nye boliger på landsbasis - 10.000 færre enn beregnet årlig boligbehov.

TØFF VINTER: De siste tolv månedene er det solgt 10.000 færre nye boliger enn beregnet årlig boligbehov. – Det er lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet, sier adm. direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim. Foto: Øivind Ekås

– Vi er urolig for at den lave aktiviteten i nyboligmarkedet vil kunne vedvare ved ytterligere rentehevinger. Det vil komme færre ferdige boliger utover i 2023, som kan forsterke underskuddet når markedet eventuelt skulle snu, fremhever han.

Han trekker blant annet frem at boligbehovet ble skrevet opp en del i fjor sommer på bakgrunn av flyktningsituasjonen som en følge av krigen i Ukraina.

– Det kom rundt 30.000 ukrainere til Norge i fjor, og det ligger an til et tilsvarende nivå i år, så det er klart det kan føre til et press i markedet.

Hiim sier det er mange som ikke får tak i bolig der de ønsker, også nordmenn, og at dette fører til økt press på transport og innfartsårer til eksempelvis Oslo og Bergen. I førstnevnte ser man også tegn til en ytterligere forsterkning i underdekningen på tilbudssiden i markedet:

– Det som i gamle dager het Akershus, har vanligvis tatt unna en del av underdekningen i hovedstaden, men vi ser nå at man ikke klarer det i like stor grad lenger. Også tilbudssiden i Akershus begynner å minke.

Hyttesalget raste enda mer

Det var ikke bare nyboligmarkedet som så fallende tall i 2022 og hittil i år:

Salget av nye fritidsboliger i januar i år er nemlig ned 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Antall solgte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 3.030 enheter - 56 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

BETYDELIG NED: Tolvmåneders rullerende salg og igangsetting fritidsboliger viser en betydelig nedgang. De siste tolv månedene er det solgt 56 prosent færre fritidsboliger enn tilsvarende periode året før. Foto: Boligprodusentene

Igangsatte nye fritidsboliger hittil i år er 16 prosent lavere enn det var i samme periode i fjor, mens igangsatte nye fritidsboliger i september, oktober og november 2022 ligger 10 prosent under samme periode året før.

Antall igangsatte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 4.968 enheter, som er 12 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Ser små tegn til et taktskifte fremover

Selv om tallene som ble lagt frem onsdag morgen hovedsakelig var av den negative sorten, og Hiim har vært bekymret over lav aktivitet over tid i bransjen - og en rente som rammer næringen hardt, er han likevel noe mer optimistisk hva gjelder tiden fremover:

– Vi merker at det er noen flere kjøpere som tenker at rentetoppen kanskje nærmer seg, og vi ser tegn til en økning i antall henvendelser, noen flere på visninger, og flere som er i prosess rundt kjøp av nybolig, uttaler han.

– Man ser ikke så voldsomt store utslag i dette på salgstallene foreløpig, men vi ser små tegn til et taktskifte utover våren, og håper trenden er snudd i løpet av høsten, legger han til.