<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligbygging i Oslo: Fasiten er klar

Boligbyggingen skulle dobles, men i stedet øker saksbehandlingstiden mens byggetakten faller, påpeker Camilla Wilhelmsen (FrP).

Publisert 21. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 369 ord
STORE ORD: Men elendige resultater i boligbyggingen for byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk i 2015 til valg på at de skulle doble boligbyggingen. På en boligkonferanse i regi av Obos sa han følgende: «Dette vil være det første Ap tar tak i, vi skal regulere langt flere tomter. Etterslepet er 20.000 boliger. I fjor ble det bygget 3.000, det antallet skal vi doble.»

Camilla Wilhelmsen. Foto: Oslo FrP

Etter snart åtte år med Johansen-byrådet ved rattet, er fasiten klar: Boligbyggingen er ikke doblet fra daværende borgerlige byråd, snarere tvert imot. Antallet detaljreguleringer bystyret mottar fra byrådet har nemlig gått kraftig ned. I løpet av disse årene har bystyret behandlet rundt regnet 14.000 detaljreguleringer. Det blir 2.000 i året i gjennomsnitt. Langt under Johansens valgløfte og dårligere enn forgjengeren.

Byrådet teller litt annerledes, siden de mener at områdereguleringer også skal telles når de vedtas. De vil ikke vente på at planene kommer til detaljregulering. Jeg mistenker sterkt at dette er for å få penere tall, men dersom alle reguleringer telles uavhengig av om det er områderegulering eller detaljregulering, blir tallet rundt 28.000 eller 4.000 i året. Altså fremdeles langt under Johansens valgløfte.

Det må fortelles hvilke områdereguleringer Johansen-byrådet har talt. Her ligger nemlig blant annet Gjersrud-Stensrud med 9.500 boliger og Furuset med 700 boliger. Sistnevnte er avhengig av at det først kommer lokk over E6. Når nå det måtte komme. Begge disse områdereguleringene har lagt seg inn i Oslos reguleringsreserve, og kommer nok til å bli liggende der i noen år eller tiår.

Dette var altså det første elleville året da Raymond Johansen jublet over at de hadde klart hele 15.000 reguleringer. Siden har det gått jevnt nedover med antallet boliger og jevnt oppover med saksbehandlingstiden. I dag tar det i snitt over fem år fra man starter detaljregulering til planen når Oslo bystyre. Jeg tror det er god grunn til å anta at det trengs nye koster nå.

Camilla Wilhelmsen

Gruppeleder for FrPs bystyregruppe i Oslo