<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nicolai Tangens nye hytteluksus

Soppsanking og peiskos var blant årsakene til at oljefondsjef Nicolai Tangen fikk stjernearkitektene i Lund Hagem til å tegne hytte for seg på Krokskogen.

    Publisert 24. mars 2023 kl. 15.41
    Oppdatert 28. mars 2023 klokken 08.11
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1053 ord
    NESTEN FERDIG: Oljefondsjef Nicolai Tangens nye hytte på Krokskogen er så godt som ferdig. Den er laget i materialer som får en naturlig patina etter litt tid, skriver arkitektene i søknadspapirene. Foto: Jørgen Hyvang

    – Det har vært fantastisk for meg å komme tilbake til Norge, og nærheten til naturen er en av de tingene jeg har satt mest pris på.

    Fra hytta som akkurat har fått ferdigattest fra Hole kommune har Tangen storslått utsikt over Sundvollen, Tyrifjorden og Steinsfjorden. 

    En kort spasertur unna ligger Kongens utsikt som er blitt et yndet mål for Instagram-turister. Bak ligger Nordmarka for skiturer, skogsturer og rekreasjon.

    – Jeg er veldig glad i området rundt Kleivstua der jeg nå har bygget en hytte. Gleder meg til mange turer, soppsanking til høsten, samt kvelder foran peisen, sier Tangen i en e-post, videreformidlet av Oljefondets kommunikasjonsavdeling.

    GLAD I NORGE: Oljefondsjef Nicolai Tangen er så glad norsk natur at han nå har bygget to nye hytter etter at han flyttet hjem. En i Blindleia og en på Kleivstua. Foto: NTB

    Skysstasjon og vegetarsenter

    Kleivstua ligger i Krokskogen, 45 kilometer fra Oslo. Hotellet består av 18 hus med 43 rom. Kleivstua ble bygget omkring 1780, og ble gjort om fra seter til skysstasjon og senere turisthotell da den nye veien over Sollihøgda var på plass.

    TRADISJON: Kleivstua har bygninger som stammer fra 1780. De står i fin kontrast til det moderne uttrykket på hytta til Nicolai Tangen. Foto: Jørgen Hyvang

    Etter en periode som vegetarsenter, som endte i konkurs, kom Knut Kloster inn på eiersiden på 90-tallet. De historiske bygningene ble renovert, og hotellet er i dag et populært sted for seminarer og selskaper.

    Nicolai Tangens forgjenger, Yngve Slyngstad, har hus i Hole, og skal ha vært en flittig gjest på Kleivstua. Tangen har også besøkt hotellet ved flere anledninger. På et tidspunkt kom Oljefondsjefen ifølge lokalavisa Ringerikes Blad i snakk med hotelleieren. Han fikk høre at de jobbet med et nytt konsept for bedriftshytter. Kleivstua åpnet for at venner av stedet og andre samarbeidspartnere kan ha egen hytte, med tilgang til alle fasiliteter fra hotellet og full service året rundt.

    STORSLÅTT: Dette er utsikten oljefondsjefen får fra vinduene i hytta si. Tyrifjorden, Steinsfjorden og nydelig landbrukslandskap i Hole. Foto: Jørgen Hyvang

    Profilerte arkitekter

    I første omgang er det snakk om sju til åtte hytter, som vil være en blanding av salg og åremål. Foreløpig er det kun Tangens hytte som er landet, men daglig leder Sjur Langslet i Frydenbygg sier at de jobber med plassering av de andre hyttene.

    Frydenbygg sto i sin tid bak cruiseskipet The World, og har flere prosjekter rundt om i landet. Foruten Kleivstua driver selskapet blant annet Grefsenkollen og Harahorn Fjellgård i Hemsedal.

    Langslet er full av lovord om Tangen.

    – Vi tror det blir en god hyttenabo.

    Tangens nye hytte er på 160 kvadratmeter i én etasje. Han betalte 4 millioner kroner for tomta. Nok en gang henvendte Tangen seg til arkitektene i Lund Hagem når han skulle bygge hytte. De har tidligere tegnet hytte for ham i Blindleia på Sørlandet.

    Arkitektkontoret har tegnet hytte for kongeparet på Mågerø, for Stein Erik Hagen i Kragerø og en rekke andre kostbare prosjekter. Hva det kostet å bygge den nye hytta på Kleivstua er ikke kjent, men materialbruken og beliggenheten bidrar til å øke kostnadene.

    Tilpasset terrenget

    Lund Hagem er kjent for å være flinke til å tilpasse hyttene til terrenget, og det har de klart denne gangen også. Men det har en tendens til å bli kostbar. Når det kommer til styring av budsjetter har Hagen bidratt til å dra ryktet deres noe ned.

    – Stedet er blitt helt praktfullt, men de har ikke peiling på pengebruk, sa Stein Erik Hagen om arkitektkontoret Lund Hagem til Dagens Næringsliv etter å ha betalt 40 millioner kroner for hytta i Kragerø i 2006.

    Tangen har fått dispensasjon fra Hol kommune på takvinkel. Det har de gjort for at hytta skal ligge lavere i terrenget. Det er også gitt dispensasjoner til Kleivstua AS for i det hele tatt å få lov til å bygge hytter på tomta, som er regulert til hotell, herberger og bevertningssteder. I argumentene til kommunen skrev Kleivstua at dette var viktig for at driften skal kunne utvikle seg og overleve fremover.

    KOSTBART: Hytta har et solid murfundament, store glassflater, kobber som beslag og mye eik. På taket er det også plassert en liten kuppel i kobber som vil få patina over tid. Foto: Jørgen Hyvang

    Avtalen mellom Kleivstua og Tangen innebærer at Tangen må benytte seg av hotellets servicetilbud.

    – Vi har avtale om at Kleivstua skal drifte hyttene om det er for salg eller åremål. Være seg vask, ved leveranse, vedlikehold og alt som dette innebærer, forteller Langslet.

    Tangen har også hytte i Blindleia på Sørlandet. Ifølge Fædrelandsvennen betalt han 20 millioner kroner for den 64 kvadratmeter store hytta på Indre Kjeholmen, som han senere rev. Den ble erstattet av en ny og moderne hytte på 110 kvadratmeter.

    DRIVER: Sjur Langslet er daglig leder i selskapet som drifter Kleivstua. Han gleder seg til å få en blid sørlending som nabo. Foto: Jørgen Hyvang