<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Luksusboligmarkedet: Faller for første gang siden 2009

En fersk rapport viser at luksusboligmarkedet faller for første gang siden finanskrisen. New Zealand leder fallet, mens Dubai går mot strømmen.

  Publisert 11. mai 2023 kl. 13.20
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 323 ord
  FALT MEST: Boligprisene i luksussegmentet falt mest i New Zealand. Her fra The Parade på Bucklands Beach i Auckland. Dreamstime

  Det globale luksusboligmarkedet falt for første gang siden finanskrisen i første kvartal, ifølge meglerfirmaet Knight Franks Prime Global Cities-indeks, som sporer prisene i 46 ledende luksusmarkeder.

  På årsbasis falt boligprisene med 0,4 prosent i første kvartal, noe som er en kraftig nedgang fra toppen på 10,1 prosent vekst i fjerde kvartal av 2021. Nedgangen skyldes kraftig økte renter etter nylige innstramminger i den globale pengepolitikken, heter det i rapporten.

  Boligprisene faller nå i 16 av 46 markeder. Til tross for at to tredjedeler av markedene opplever vekst, er nedgangen i de resterende markedene så stor at de drar ned hele indeksen.

  Nedtur for Stockholm

  Den største nedgangen var i New Zealand, hvor boligprisene på luksusboliger i Wellington falt 27 prosent, Auckland med 17 prosent og Christchurch med 15. Etterfulgt av Toronto (13 prosent), Frankfurt (11 prosent) og Stockholm (11 prosent).

  Videre falt prisene også i storbyene San Francisco, Vancouver, Seoul, Monaco, Hong Kong, New York og Los Angeles.

  Knight Frank definerer luksusboliger som de topp 5 prosent dyreste boligene i markedet.

  BOLIGFEST: Luksusboligprisene i Dubai er opp med 149 prosent siden starten av pandemien, ifølge Knight Frank. Foto: Dreamstime

  Dubai med knallvekst

  Det er likevel noen byer hvor salget beveger seg i den andre retningen. På topp finner vi Dubai, som hadde en årlig vekst på 44 prosent. På andreplass utmerker Miami seg med en vekst på 11 prosent. I Zürich steg luksusboligprisene med 9,4 prosent, etterfulgt av Berlin (5,7 prosent) og Singapore (5,5 prosent).

  Siden første kvartal 2020 har markedet i Dubai hatt en vekst på hele 149 prosent vekst. Miami hadde den nest sterkeste veksten i samme periode, med en oppgang på 59 prosent.