<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SSB om boligbygging: – Ikke sett lavere tall på over 10 år

Ikke siden 2011 har det blitt gitt så få tillatelser til å bygge boliger i Norge.

Publisert 22. mai 2023 kl. 08.34
Oppdatert 22. mai 2023 klokken 15.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
STUPENDE TALL: Bilde fra utbygging på Ulven i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth

Nyboligmarkedet har vært i en svært vanskelig situasjon de siste månedene. Nå melder Statistisk sentralbyrå (SSB) at de ikke har sett lavere tall for igangsetting på over 10 år.

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger falt med 24,7 prosent fra første kvartal 2022 til første kvartal 2023, viser nye tall fra byggearealstatistikken. I løpet av kvartalet ble det gitt igangsettingstillatelse til 6.065 nye boliger.

«Vi må tilbake til tredje kvartal 2011 for å finne et kvartal med færre igangsettingstillatelser til nye boliger», skriver statistikkbyrået.

Bunnivå nådd under finanskrisen

Antallet igangsettingstillatelser er fremdeles noe over bunnivået som fant sted i kvartalene i etterkant av finanskrisen fra og med andre kvartal 2009 til tredje kvartal 2010, opplyses det videre.

SSB poengterer at selv om en bolig har fått igangsettingstillatelse betyr ikke det nødvendigvis at bygging blir gjennomført.

«Vanligvis krever store boligprosjekter at en viss andel boliger er solgt før byggingen starter. Stigende prisnivå kombinert med høye renter gjør boligprosjektene kostbare for både utbygger og kjøper. Usikkerheten har ført til skrinlegging og utsettelse av prosjekter, noe som reflekteres i igangsettingstallene».

– Bekmørkt

Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret meldte forrige uke om et fremdeles bekmørkt marked, som hittil i år er nær halvert.

– Nå er det behov for tiltak for å avhjelpe situasjonen, som økte rammer i Husbanken og bedret permitteringsordning, mener adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.

Når det gjelder igangsettingstillatelser til nye eneboliger er det foreløpige bunnpunktet første kvartal i år, melder SSB. 

For april ble det gitt 1.107 tillatelser, en nedgang på 40,1 prosent sammenlignet med april i fjor. 

«Sist det ble registrert færre igangsettingstillatelser til nye boliger var i juni 2009. Justert for sesongvariasjoner var det en nedgang på 45,7 prosent sammenlignet med forrige måned», skriver SSB.