<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Doblet driftsinntektene – skuffet likevel analytikerne

Dobling av driftsinntektene var ikke nok for å imponere analytikerne. 

Publisert 24. mai 2023 kl. 07.01
Oppdatert 24. mai 2023 klokken 13.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
SLITER MED HØYE BYGGEKOSTNADER: Adm. direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig. Foto: Iván Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.30

Boligprodusenten Selvaag Bolig leverte et sterkt første kvartal i år og mer enn doblet driftsinntektene.

Omsetningen økte til 734,2 millioner kroner fra fjorårets 356,2 millioner.

– Det var gode resultater i kvartalet, og ordrereserven i selskapet er fortsatt høy, sier adm. direktør Sverre Molvik.

Men DNB Markets er ikke fornøyd. Ifølge deres estimater skulle omsetningen ende på 767 millioner – 4,5 prosent høyere enn faktisk rapportert.

Kostnadene ble imidlertid også doblet, men driftsresultatet endte vesentlig bedre: opp til 85,5 millioner fra fjorårets 49,5 millioner. DNB forventet et driftsresultat på 98 millioner. 

Ved utgangen av kvartalet hadde Selvaag Bolig 1.097 boliger med en samlet salgsverdi på 5,64 milliarder kroner under bygging. DNB estimerte 1.192 boliger. Selskapet solgte 69 prosent av boligene som er under bygging pr. første kvartal, sammenlignet med 73 prosent i samme periode i fjor. 80 prosent av boligene som ferdigstilles i 2023 er solgt.

– Vi har vært gjennom noen utfordrende kvartaler der høye byggekostnader og markedssituasjonen har ført til at vi har igangsatt færre boliger enn vi har ferdigstilt. Vi har likevel en solid ordrereserve som sikrer resultater fremover. Boliger som er under bygging er kontrahert til fastpris og er ikke påvirket av lønns- og prisstigning, sier Molvik.

Bunnlinjen endte på 70 millioner – også det en dobling fra fjorårets 35,5 millioner. DNB så et totalresultat på 76 millioner.

Selvaag-aksjen skjøt opp 8,9 prosent fra start, men oppgangen avtok noe til rundt 4 prosent onsdag. 

Tegn til lavere kostnader

Om fremtiden skriver selskapet at ifølge SSB-statistikk gir urbanisering og befolkningsvekst stort behov for nye boliger i Selvaag Boligs kjerneområder. 

Men de stadig økende rentene gjør at etterspørselen etter nye boliger er påvirket negativt og gir redusert kjøpekraft i husholdningene. 

Videre har økte byggekostnader ført til utsatte salgs- og byggestarter. Situasjonen vil påvirke antallet boliger selskapet har under bygging. 

Selvaag Bolig skriver imidlertid i rapporten at de ser tegn til at byggekostnadene er i ferd med å komme ned på akseptable nivåer.