<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår tøff høst for boligprisene

OBOS-prisene steg og DNB-meglerne merket bra fart i juni, men Norges Banks dobbelheving peker mot en tøffere høst. Boligmarkedet har snudd, mener Handelsbanken.

Publisert 3. juli 2023 kl. 11.03
Oppdatert 3. juli 2023 klokken 14.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 644 ord
SPÅR NEDKJØLING: Regionsjef Espen Skotvold i DNB Eiendom. Foto: DNB

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 0,6 prosent fra mai til juni. På landsbasis steg prisene med 0,9 prosent, viser statistikk sluppet mandag.

Prisutviklingen er unormal for måneden, ettersom Oslo-prisene i gjennomsnitt har falt rundt 0,5 prosent i juni det siste tiåret.

SPÅR NEDKJØLING: Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Ser vi mai og juni under ett, har prisene ligget ganske flatt siden april. Det er i tråd med forventningene vi har hatt om at renteøkningene og de høye levekostnadene skulle gi en utflating i prisene inn mot sommeren, sier OBOS-sjeføkonom Sissel Monsvold i en kommentar.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 79.141 kroner i Oslo betyr at prisene har falt 1,1 prosent det siste året, mens snittprisen 68.534 kroner tilsvarer 1,1 prosent i negativ 12-månedersvekst på landsbasis.

Spår unormalt svak høst

Juni-oppgangen kommer i kjølvannet av prisfall i mai , en måned der prisene tradisjonelt stiger. Siden har Norges Bank hevet styringsrenten med 50 basispunkter til 3,75 prosent, og varslet at det trolig kommer en økning til i august. Samtidig har rentebanen blitt oppjustert, og peker mot en topp på 4,25 prosent.

– Dobbel renteheving i juni, kombinert med allerede høye levekostnader, vil sannsynligvis gi en svakere prisutvikling enn normalt i høst. Sannsynligheten for at styringsrenten ender på 4,25 prosent innen september har økt. Det betyr boliglånsrenter på nærmere 6 prosent for en del låntakere, sier Monsvold nå.

Tror flere vil selge først

OBOS-statistikken, som dekker omtrent 25 prosent av Oslos bruktmarked, kommer to dager før Eiendom Norge legger frem sin statistikk for boligprisene i juni.

DNB Eiendoms egne salgstall viser bra fart i juni, og peker mot rundt 0,4 prosent sesongjustert prisvekst. Men regionsjef Espen Skotvold merker nå et klart taktskifte, og tror renten vil bite hardere fremover.

– Renten kjennes på lommeboken, og mange opplever mer usikkerhet rundt egen økonomi. Dette kan føre til at enkelte setter boligkjøpet på vent og at flere enn normalt velger å selge egen bolig før de kjøper ny. Hittil i år har kanskje hodet sagt stopp i en budrunde, men med rundt 6 prosent lånerente vil kanskje banken si stopp, sier han i en pressemelding.

Åpner for betydelig rabatt

Skotvold har sett en gradvis bevegelse fra selgers til kjøpers marked, og mener man i enkelte boligsegmenter og -områder nå kan gjøre gode kjøp med betydelig rabatt. Han trekker frem randsonene rundt Oslo – som Follo, Asker/Bærum og Romerike – og et mer avventende marked for større boliger (fra 7-8 millioner) og i luksussegmentet i Oslo og de større byene.

SPÅR NEDKJØLING: Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

– Gjennom juni har vi sett en klar tendens til at antall usolgte boliger øker, og det selges færre enn det legges ut. Dette fører til tøffere konkurranse om kjøperne. Normalt er august en god salgsmåned, men jeg tror høsten kan bli tøffere med flere usolgte boliger og fall i boligprisene, fortsetter regionsjefen.

Det samme ser Handelsbanken, som i en oppdatering mandag skriver at boligmarkedet trolig har snudd.

«En endring i antall usolgte boliger er vanligvis en god indikator på hvordan boligprisene vil utvikle seg i løpet av de neste par månedene», skriver seniorøkonom Sara Midtgaard.

Banken tror også at renteøkningene fra Norges Bank nå begynner å bite, og forventer juni til å bli første måned i år med sesongjustert boligprisfall – nærmere bestemt på 0,3 prosent.