<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig økning i leieprisene

Leieprisgaloppen fortsetter over hele landet. Snittleieprisen i Norge var på hele 12.222 kroner i andre kvartal, viser tall fra Husleie.no.

Publisert 4. juli 2023 kl. 17.50
Oppdatert 4. juli 2023 klokken 18.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
KFRATIG VEKST: Leieprisene stiger spesielt kraftig i hovedstaden. Her utsikt over Etterstad, Oslo. Foto: Ivan Kverme

Leieprisene steg kraftig i andre kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, viser ferske tall fra utleieplattformen Husleie.no.

Snittleieprisen på landsbasis var på hele 12.222 kroner opp 7,40 prosent fra andre kvartal i fjor. 

Veksten fortsetter spesielt i Oslo, hvor snittprisen for å leie en bolig nå ligger rett under 16.000 kroner – opp 8,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. 

Til sammenligning var snittprisen i første kvartal på 14.857 kroner pr. måned, noe som vil si at månedsleien i hovedstaden har økt med hele 1.133 kroner på ett kvartal. 

Dyrere i Bergen

I Bergen havnet snittprisen i andre kvartal på 12.029 kroner pr. måned – opp 6,9 prosent fra samme kvartal i fjor. 

Lengre nord, i Trondheim, steg prisene hele 8,6 prosent og havnet på 12.670 kroner pr. måned. Snittprisene i Stavanger/Sandnes havnet på 12.707 kroner. Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor er økningen på 8,49 prosent.

Det ble i fjor opprettet over 40.000 leiekontrakter på Husleie.no, som betjener om lag 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet.

– For oss i Husleie.no er dette en utvikling vi har varslet om. For mange leietakere blir det åpenbart tøft fremover, når husleien øker med over 2.000 kroner i måneden på det meste, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.

TØFF TID: Sjef for Husleie.no, Kjetil J. Olsen. Foto: Heidi Marie Gøperød

– Jeg hører fra mange utleiere om dagen at de bare venter på at leieperioden på typisk tre år skal gå ut. Da kan de sette opp husleien langt mer enn konsumprisindeksen, legger han til.

Olsen mener de høye leieprisene ikke bare skyldes gjentatte renteøkninger og inflasjon.

– Dette skyldes i første rekke politiske beslutninger der det er blitt svært mindre gunstig å investere i boliger for utleie – det gjelder både for privatpersoner som gjerne har leid ut en leilighet eller to, eller større utleiefirmaer, trekker han frem.