<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene svakere enn ventet

Renteøkningene begynner å bite på boligprisene. Eiendom Norge har aldri sett en svakere august.

Publisert 5. sep. 2023
Oppdatert 5. sep. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord
Article lead
lead
VISER SVAKHETSTEGN: Renten begynner å virke inn på boligprisene. Her fra Etterstad i Oslo. Foto: Iván Kverme
VISER SVAKHETSTEGN: Renten begynner å virke inn på boligprisene. Her fra Etterstad i Oslo. Foto: Iván Kverme

Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg 0,4 prosent nominelt i august. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,6 prosent.

– Dette er den svakeste august-måneden i boligprisstatistikkens historie. Renteøkningene begynner nå bite på boligprisene, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

Nominelt har august-oppgangen i boligprisene vært 1,9 prosent i tre av de fire siste årene, mens de steg 1,1 prosent i coronaåret 2020. 

Handelsbanken Capital Markets og DNB Markets trodde på forhånd at de sesongjusterte boligprisene vil falle 0,5 prosent i august.

«Sesongfaktoren er klart positiv i august, og estimatet innebærer at vi ser for oss en nominell oppgang rundt 0,9 prosent», skrev Handelsbanken i en forhåndsanalyse i forrige uke.

– Renten begynner å bite

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,7 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var i overkant av 4,5 millioner kroner ved utgangen av august.

Eiendom Norge-direktøren ser for seg en svakere utvikling i boligprisene utover høsten.

– Det er ikke usannsynlig at vi vil få et tilsvarende forløp i boligprisene som i fjor. Høsten 2022 falt boligprisene krapt frem mot jul, før det snudde i januar med lettelsene i utlånsforskriften, fortsetter Lauridsen.

Han påpeker videre at svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet.

– Der har vi nå den svakeste utviklingen siden bankkrisen 1988-92. Derfor må Norges Bank holde renten i ro fremover, mens finansministeren må avskaffe utlånsforskriften. Med normal rente og realgjeldsnedgang har begrunnelsen for utlånsforskriften falt bort, sier Lauridsen.

Svakeste på åtte år i Oslo

I Oslo falt boligprisene 1,0 prosent i august – den svakeste august-målingen for hovedstaden siden 2015. Nominelt falt prisene også i Stavanger (0,2 prosent) og Kristiansand (0,3 prosent).

I Trondheim steg prisene 2,0 prosent, mens de steg 1,9 prosent i Tromsø og 1,3 prosent i Bergen.

Sesongjustert falt prisene 1,4 prosent i Oslo, mens de falt 1,5 prosent i Stavanger og 1,6 prosent i Kristiansand. Svakest var Drammen m/omegn med 2,2 prosent nedgang. 

Bergen utmerket seg mest positivt, med 1,2 prosent sesongjustert oppgang i august.

Så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger den sterkeste boligprisoppgang med henholdsvis 10,4 og 9,7 prosent. Svakest er Tromsø med 2,7 prosent oppgang.

Aktiviteten holder seg høy

I august ble 9.270 boliger solgt i Norge, 2,6 prosent færre enn samme måned i fjor. Hittil i år er salget oppe i 64.178 boliger, opp 1,4 prosent fra samme periode i 2022.

I august ble 13.318 boliger lagt ut for salg, 4,2 prosent flere enn i samme måned i fjor. Hittil i år er det lagt ut 73.769 boliger, 5,4 prosent flere enn i august 2022.

– Det er markant flere boliger på bruktmarkedet nå enn i 2022 og både antallet lagt ut og solgte så langt i år er på nivå med 2019, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i august, mot 47 dager i juli. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger med 24 dager, mens salgene gikk tregest i Tromsø med 57 dager.

Prisfall i OBOS også

OBOS-tallene viste sist fredag at prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 2,2 prosent fra juli til august, mens de på landsbasis var ned 2 prosent. Vanligvis stiger prisene i august, og i snitt har Oslo-prisene steget 1,4 prosent i august de siste ti årene.

Sjeføkonom Sissel Monsvold tror som Eiendom Norge at den svakere boligprisutviklingen fortsetter.

– Det var ikke uventet at de mange rentehoppene ville sende prisene nedover. Med renteøkningen i august og en ny i sikte i september, kombinert med generelt høye levekostnader, vil vi sannsynligvis få en svakere prisutvikling på boliger enn normalt utover høsten, sa hun.