<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lemper på boliglånsregler

Myndighetene i Hongkong letter på kravene på boliglån for å få fart på boligmarkedet.

Publisert 23. sep. 2023 kl. 14.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 199 ord
LETTELSER: Folk i Hongkong sliter med å låne til nybygg. Nå lemper myndighetene på kravene. Foto: Dreamstime

Honkong gjennomfører flere lettelser for boliger under bygging, melder Bloomberg. Lettelsene kommer som følge av at myndighetene nå prøver å støtte opp under boligmarkedet, etter at flere sliter med høyere lånekostnader.

Førstegangskjøpere trengere nå bare å stille 10 prosent sikkerhet dersom kjøpet er et nybygg og det har en pris på inntil 10 millioner honkongdollar, tilsvarende 13,7 millioner norske kroner.

Kravene har tidligere vært at man ikke kunne låne mer enn 70 prosent av boligens verdi dersom prisen lå over 6 millioner hongkongdollar.

Bloomberg skriver videre at justeringen bør bidra til mer fart i markedet for nybygg, hvor utviklerne har vært presset til å kutte prisene for å få i gang salget.

Som et eksempel pekes det på Boligutvikleren CK Asset Holdings, som i august priset egne prosjekter til det laveste på syv år.

Konsernsjef Sammy Po i eiendomsselskapet Midland Realty kommenterer imidlertid at selv om lettelsene bør gi mer kjøpekraft, så vil det ha lite å si for boligmarkedet med mindre myndighetene letter på stresstestene rundt renter.

«Å lette på boliglån til kjøp av nybygg løser ikke det egentlig problemet», sier han.

Po venter at eiendomsmarkedet i Hongkong vil falle mellom 2 og 3 prosent innen utgangen av året, dersom myndighetene ikke gjennomfører flere tiltak.