<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Au pairen ut – hushjelpen inn

Liker du å rydde, handle og gjøre ærender? Da har kanskje Celina Midelfart stillingen for deg som "house manager" i boligen hennes på Frogner. Milliardæren er en av flere som nå søker etter hushjelp på Finn.no.

Publisert 12. okt. 2023 kl. 09.13
Oppdatert 12. okt. 2023 klokken 13.21
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 614 ord
Ansetter: Celina Midelfart la nylig ut en stillingsutlysning på Finn gjennom selskapet sitt, hvor det fremkommer at hun leter en person som kan stå for bl.a. rengjøring, handling og ærender. Foto: Iván Kverme

Hushjelp høres kanskje fjernt ut for mange i dag, men man skal ikke skru tiden veldig langt tilbake før dette var et vanlig tilskudd i mange norske hjem. I første halvdel av 1900-tallet var hushjelp det nest vanligste yrket for unge kvinner i Norge, og en femtedel av alle yrkesaktive kvinner jobbet faktisk som hushjelp omkring 1900. 

I senere tid har det knapt vært noen å oppdrive, men kanskje kan regjeringens avvikling av den omstridte au pair-ordningen endre på dette. For selv om ordningen avvikes, er det liten grunn til å tro at behovet for hjelp i hjemmet forsvinner. Gode alternativer er ikke lett å oppdrive, meldes det. Det kan imidlertid virke som om flere har funnet en løsning. Kapital har nemlig registrert at flere nå søker etter hushjelp igjen.

– At det blir flere hushjelper i norske hjem fremover utelukker jeg ikke, sier partner og arbeidsrettsadvokat Håkon Andreassen i advokatfirmaet Helmr.

“House manager” på Frogner?

Et selskap som nylig la ut en slik stillingsutlysning er Midelfart Capital, investeringsselskapet til Celina Midelfart, som ofte omtales i forbindelse med aksjehandler og investeringer.

Denne gangen er imidlertid stillingstittelen “House manager/husassistent”, og arbeidsoppgavene inkluderer “å holde huset i orden, inkludert rengjøring, klær/garderobe, samt organisering og oppfølging av praktiske oppgaver, handling og ærender”. Den som er interessert bør være morgenfugl, ettersom hushjelpen må klokke inn i forretningskvinnens bolig klokken syv om morningen, fremkommer det i jobbannonsen.

Det er ikke overraskende at de som tidligere hadde au pairer, nå søker andre til å gjøre den samme jobben.
Partner og advokat Håkon Andreassen i advokatfirmaet Helmr

Hushjelpen vil sannsynligvis ha nok å henge fingrene i, ettersom personen vil få ansvar for Midelfarts enebolig på Frogner, som er på over 700 kvadratmeter fordelt på fire etasjer, ifølge matrikkelinformasjonen. Boligen har vært i milliardærens eie siden 2001, da hun skal ha kjøpt den for 20 millioner kroner. 

Lønnsnivået er ikke spesifisert, men det loves “gode betingelser for riktig person”. Forretningskvinnen, som ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste har en estimert formue på 1,5 milliarder kroner, har ingen kommentar til saken.

Alternativ løsning

Midelfart er for øvrig ikke den eneste som har tydd til Finn.no i søken etter hjelp til hverdagslige oppgaver. I fjor høst kunne Kapital avsløre at milliardærarving Katharina Andresen hadde ansatt butler, etter å ha lagt ut en stillingsutlysning på Finn.no med tittelen “Privat husholdning på Bygdøy søker hushjelp/butler på heltid”.

Det er heller ikke kun milliardærer som ønsker bistand. For tiden er det tre jobbannonser som søker etter hushjelp til private hjem. En familie har adresse på Jar i Bærum, mens en annen holder til i Trøndelag.

– Er det ut med au pairen og inn med hushjelpen?

– Ja, jeg tror det. Det finnes mange tilbydere av renholdstjenester, men å finne noen som også kan stå for barnepass og matlaging er kanskje mer komplisert. Da kan hushjelper være et alternativ for de som mener de trenger det, sier førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania, som får støtte av advokat Andreassen.

– Det er ikke overraskende at de som tidligere hadde au pairer, nå søker andre til å gjøre den samme jobben, sier Helmr-partneren. 

Omgår systemet

I utgangspunktet kan ikke privatpersoner legge ut stillingsutlysninger på Finn, kun bedrifter, forteller kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien.

– Tidligere hadde vi noe som het FINN småjobber, der man kunne legge ut slike annonser, men det eksisterer ikke lenger, sier hun.

Dette er imidlertid mulig å “omgå” dersom man fører opp et selskap som arbeidsgiver. I samtlige stillingsutlysninger Kapital har kommet over, fremkommer det dog at det er familier/private hjem som søker hushjelp. Enn så lenge bryter dette ikke med retningslinjene til Finn, informerer kommunikasjonsrådgiveren.

– Slik reglene er nå, så er det mulig. Om dette endres kan jeg ikke si på nåværende tidspunkt, avslutter Glomlien.