<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligbyggingen i Tyskland er i ferd med å kollapse

Ferske tall viser at byggeprosjekter kanselleres og ordre avtar. En potensiell kollaps i boligbyggingen kan dra landets økonomi med seg. 

  Publisert 15. nov. 2023 kl. 10.12
  Oppdatert 15. nov. 2023 klokken 10.13
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 381 ord
  PROBLEMATISK: Det er laber stemning i Tysklands byggsektor, som utgjør 7 prosent av landets BNP. Her forbundskansler Olaf Scholz.  Foto: NTB

  Økte renter har skapt store konsekvenser for den tyske byggsektoren, som utgjør 7 prosent av landets BNP. Stadig flere byggeprosjekter kanselleres og ordre avtar. Økonomer frykter dette kan kan få vidtrekkende konsekvenser for den tyske økonomien, skriver CNBC

  Den tyske økonomien har slitt de siste månedene, og PMI-tallene peker mot tysk resesjon. Landets BNP falt med 0,1 prosent i tredje kvartal. Den europeiske sentralbanken (ESB) har i likhet med sentralbanker verden over hevet rentene i en lengre periode for å lette inflasjonspresset. ESB holdt renten uendret på 4 prosent sist måned, etter å ha hevet den 10 ganger på rad.

  Svake bransjemålinger

  En fersk rapport fra Ifo Institute for Economic Research viser at utsiktene for byggebransjen nå ser dystre ut. Rekordmange selskaper rapporterte kansellering av boligbyggingsprosjekter. Videre sa 48,7 prosent at det var mangel på ordre, sammenlignet med 18,7 prosent året før. 

  Den siste PMI-undersøkelsen for landets byggebransje kom inn på 38,3, som er det laveste nivået på tre år. PMI-tallet er også en markert nedgang sammenlignet med september, da det kom inn på 39,3. PMI-indeksen er en sesongjustert indeks som følger endringer i den samlede industriaktiviteten. 

  – Ting fortsetter å gå fra ille til verre i Tysklands byggesektor. Boligsektoren er episenteret for nedgangen, og stuper i bratt fart, sa Cyrus de la Rubia, sjeføkonom ved Hamburg Commercial Bank, i en pressemelding.

  Scholz når ikke mål

  Forbundskansler Olaf Scholz har satt som mål å bygge 400 000 nye boliger i året. Med dagens marked ser regjeringen ut til å gå glipp av målet. Mellom januar og august ble det utstedt 28,3 prosent færre byggetillatelser sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra det Tysklands statistikkbyrå. 

  Kun 175 000 tillatelser ble utstedt de første åtte månedene av 2023. Tallene så langt taler for at færre enn 250 000 boliger er sannsynlig å bli bygget i år, uttalte Carsten Brzeski, leder for makroforskning og sjeføkonom for Tyskland ved ING, til CNBC.

  – Boligbyggings- eller byggesektoren er det første offeret for høyere renter, sa Brzeski. Han peker på økte kostnader for materialer og energi, samt generelle finanskostnader som hovedårsakene til kollapsen.

  Forrige uke kunngjorde den tyske regjeringen nye tiltak som tar sikte på å fremskynde planleggings- og tillatelsesprosesser for byggearbeid. Regjeringen ønsker også å redusere de byråkratiske prosessene knyttet til byggearbeid. I tillegg ble det kunngjort økonomiske lettelser for selskaper som pådrar seg høye strømkostnader.