<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nyboligsalget stuper

– Lavere enn bunnpunktet under finanskrisen, sier Boligprodusentene-topp. 

  Publisert 15. nov. 2023 kl. 10.05
  Oppdatert 15. nov. 2023 klokken 14.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 409 ord
  NYBOLIGSALG: Boligprodusentene legger frem tall i dag. Foto: Dreamstime

  Boligprodusentenes Forening legger frem boligstatistikk for oktober, med presentasjon av tall for salg og igangsetting av nye boliger.

  De ferske tallene viser at nyboligsalget stupte 28 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen av nye boliger var 12 prosent lavere.

  Totalt antall solgte nye boliger hittil i år er 13.613 enheter, som er 38 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Antall solgte leiligheter stikker seg imidlertid ut og er blitt halvert i samme tidsintervall til 6.527 enheter. Solgte fritidsboliger er også nær halvert med nedtur på 47 prosent fra samme periode i 2022, til 1.963 enheter. 

  Nyboligsalg og igangsetting oktober 2023. Foto: Boligprodusentenes Forening

  – Tolvmånederssalget er lavere enn bunnpunktet under finanskrisen, sier Lars Jacob Hiim, adm. direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding og legger til: 

  – Dessverre tror vi at markedet for salg og igangsetting av nye boliger skal falle ytterligere, da det er varslet enda en renteheving i desember.

  Lars Jacob Hiim, adm. direktør i Boligprodusentenes Forening. Foto: Boligprodusentenes Forening

  Trenger mer bistand

  Hiim appellerer til politikerne og håper på ekstra tilskudd i det kommende statsbudsjettet. 

  «Finansiering av boligbygging og kjøp av bolig er krevende for utviklere og boligkjøpere. Husbankens virkemidler ble i tillegg brukt opp i oktober. Det er helt avgjørende at Husbanken får en kraftig påfylling av utlånsmidler, og forbedrede virkemidler for boligkjøpere og utbyggere i den pågående behandlingen av statsbudsjettet», skriver foreningen. 

  All-time low sist

  Nyboligsalget i september var ned 38 prosent mot samme måned i 2022, viste tallene Boligprodusentenes Forening la frem for én måned siden. I tredje kvartal var salget 27 prosent under samme periode i fjor. Spesielt tungt er det for leiligheter, og der salget er ned 41 prosent fra tredje kvartal i 2022. Småhus er ned 17 prosent.

  – Tredje kvartal i 2023 er det laveste nivået på igangsettingen siden målingene startet i 1999, sa direktør Lars Jacob Hiim i en pressemelding den gang.