<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisfall på 15 prosent i Sverige

Boligprisene i Sverige er ned 15 prosent fra toppen, skriver Dagens Industri. – Tror prisene kan falle mer før det snur, sier sjefsøkonom.

  Publisert 2. des. 2023 kl. 10.31
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 232 ord
  NEDTUR: Sjefsøkonom Robert Boije i SBAB anslår boligprisfallet i Sverige til 15 prosent fra toppen. Foto: Bloomberg

  Ferske tall fra det statlige boliglånsselskapet SBAB og Booli viser at boligprisfallet i Sverige fortsatte i november.

  På landsbasis falt boligprisene med 1,4 prosent, med fall på henholdsvis 0,8 og 0,7 prosent for leiligheter og hus, skriver Dagens Industri (DI).

  Justert for sesongeffekter var boligprisfallet på 0,5 prosent.

  DI skriver videre at man nå må tilbake til 2015 for å finne samme realprisnivå på leiligheter og 2017 for hus. Sammenligner man med pristoppen er boligprisfallet på 15 prosent om man legger sammen både hus og leiligheter, sier sjefsøkonom Robert Boije i SBAB.

  «Vi tror faktisk at prisene kan falle enda litt til før det snur. Vi venter at det drøyer til februar og mars før vi ser en bunn i leilighetsprisene», sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

  Den svenske sentralbanken, Riksbanken, besluttet tidligere i november å holde styringsrenten uendret på 4 prosent, etter at rentehevingene startet i februar 2022.

  «Inflasjonen er fortsatt for høy og det er fortsatt risiko for at den ikke vil fortsette å falle raskt nok og stabilisere seg på målet. Men inflasjonen har falt og inflasjonspresset har klart lettet», skrev Riksbanken i en pressemelding etter meldingen.

  Ifølge DI venter flere markedsaktører rentekutt fra og med neste sommer. Til tross for det tror ikke Boije i SBAB at det vil bli noen kraftig opptur i det svenske boligmarkedet neste år.

  «Vår prognose er mer eller mindre uendrede priser, med en oppgang på to prosent», sier han.