<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene videre ned

Boligprisene falt mindre enn normalt i november, og særlig i Oslo. Stavanger fortsetter å skille seg ut.

  Publisert 5. des. 2023 kl. 11.00
  Oppdatert 5. des. 2023 klokken 11.29
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 635 ord
  NTB 2 2023-12-05 at 09:51

  Boligprisene falt 1,3 prosent fra oktober til november, viser boligprisstatistikk Eiendom Norge nettopp har lagt frem. Sesongjustert steg prisene 0,1 prosent.

  Så langt i år er boligprisene opp 1,3 prosent.

  – I likhet med de siste månedene dras sesongjusteringen fortsatt opp av den spesielt svake utviklingen høsten 2022. Ser vi på november flere år tilbake er utviklingen svak til tross for den lille oppgangen, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

  – Det er solgt noe færre boliger enn i november i fjor, men totalt sett i 2023 ligger vi nesten på samme nivå som i fjor. Bruktboligmarkedet er velfungerende, til tross for den svake prisutviklingen siden august og lavere realboligpriser, fortsetter han.

  Stavanger i tet

  Sterkest sesongjustert prisutvikling i november hadde Stavanger m/omegn med 2,2 prosent oppgang, mens Romerike var svakest med 1,7 prosent nedgang.

  Oslo-prisene falt 1,0 prosent ujustert, men steg 0,3 prosent sesongjustert.

  Stavanger m/omegn er sterkest også hittil i 2023, med 8,0 prosent oppgang. Dette er like foran Kristiansand på 7,9 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Bodø m/Fauske – minus 2,3 prosent.

  Oslo-prisene er opp 1,9 prosent så langt i år.

  – Stavanger og Kristiansand skiller seg fortsatt betydelig ut fra resten av landet, og vi venter at disse byene også vil skille seg ut når 2023 er omme. I Norge ellers er bildet et annet, og de fleste områder vil ende rundt pluss/minus null når året er omme, sier Lauridsen.

  Lavere volumer

  I november ble 6.683 boliger solgt i Norge, 8,7 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Hittil i år er det solgt 87.714 boliger, 0,8 prosent færre enn på samme tid i 2022.

  I november ble 6.164 boliger lagt ut for salg i Norge, 16,8 prosent færre enn i november 2022. Så langt i år er 100.424 boliger lagt ut for salg, 0,9 prosent flere enn i samme periode i fjor.

  – Aktiviteten i bruktboligmarkedet er stabil, til tross for skiftet i prisutviklingen de siste tre månedene. Antall usolgte har også falt markant gjennom måneden, sier Lauridsen.

  Det tok i gjennomsnitt 49 dager å selge en bolig i november, mot 41 dager i oktober. Kortest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 30 dager, mens salgene tok lengst tid i Hamar /m Stange med 96 dager.

  Så nedsiderisiko

  På forhånd så økonomene i Handelsbanken Capital Markets for seg prisfall på 1,6 prosent (ujustert) og 0,2 prosent sesongjustert. Sistnevnte var også konsensus ifølge Trading Economics, og i tråd med Norges Banks prognose.

  «Forholdet mellom tilbud og etterspørsel ligger fortsatt på nivåer som indikerer noe videre prisfall, men om noe kan det også se ut til at denne balansen har bedret seg noe igjen. Men transaksjonsvolumene vil jo kunne understøttes av at boligprisene justeres ned til mer salgbare nivåer. Utspill fra eiendomsbransjen kan tyde på noe nedsiderisiko til vårt estimatet for november», skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport. 

  – Legges ut veldig mye

  DNB Eiendom forventet nemlig et enda større fall – rundt 2 prosent nominelt.

  – Boligprisene har gått jevnt nedover i høst, og nå har veksten i første halvår blitt spist opp. Det betyr at vi mest sannsynlig ender opp med nullvekst for året som helhet, uttalte DNB Eiendom-sjef Renate Sørestrand-Hansen mandag.

  Samtidig påpekte hun at prisene i Oslo hadde tatt seg opp, og kom til å spille positivt inn.

  – Det selges bra med boliger, men samtidig legges det ut veldig mye. Derfor ligger antall usolgte boliger fortsatt på et rekordhøyt nivå, fortsatte DNB Eiendom-sjefen.

  Oslo trakk opp

  Obos-statistikken i forrige uke viste at Oslo-boligene ble 0,2 prosent dyrere fra oktober til november, mens prisene falt 0,1 prosent på landsbasis.

  Forrige Eiendom Norge-statistikk viste at boligprisene falt 1 prosent nominelt fra september til oktober, men steg 0,2 prosent sesongjustert.

  – Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 ende rundt null, sa Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.