<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Historisk vekst i leiepriser

Leiepriser nådde rekordhøyder i 2023. Ifølge Eiendom Norge vil veksten fortsette inn i 2024. 

  Publisert 11. jan. 2024 kl. 08.16
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 443 ord
  REKORDVEKST: Boliger på Ullern i Oslo. Leiepriser steg her med 9,2 prosent i 2023.  Foto: NTB

  Til tross for at leiepriser i de fire store byene sank med ett prosent i fjerde kvartal, nådde leieprisene historiske nivåer i 2023. Det viser statistikk fra Eiendom Norge og Eiendomsverdi. I løpet av 2023 steg prisene med 7,7 prosent, noe som er mer enn rekordåret 2022. 

  – Vi legger nå bak oss to år med historisk stor vekst i leieprisene. I 2022 og 2023 har leieprisene i Norge steget med hele 15,2 prosent. Det er nesten like mye som leieprisene steg fra 2013 til 2021, da de vokste med 15,8 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i eiendom Norge. 

  Det var Stavanger som hadde sterkest utvikling i fjerde kvartal, med en oppgang på 0,8 prosent. I Bergen var leieprisene uendret, mens de i Oslo sank med 0,7 prosent. I Trondheim sank leieprisene med hele 5,8 prosent i årets siste kvartal. 

  For hele året var veksten sterkest i Stavanger og Oslo, med vekst på henholdsvis 9,3 og 9,2 prosent. I Bergen var veksten moderat på 3,3 prosent, mens Trondheim så en reduksjon i leiepriser på 2,7 prosent. 

  Forventer videre vekst 

  Tilbudet av leieboliger er nå tilbake på like nivåer som før pandemien. Antall boliger til leie på Finn i de store byene var 3439 ved utgangen av fjerde kvartal. Av disse var 1925 i Oslo, 543 i Bergen, 622 i Trondheim og 249 i Stavanger. 

  – Antall boliger til leie ved inngangen til 2024 er nesten nøyaktig det samme som ved inngangen til 2020.  Dette kan tyde på det er noe bedre balanse i leiemarkedet enn hva vi har sett under og ut av pandemien, sier Lauridsen, og fortsetter: 

  – Til tross for dette er vi bekymret for forholdene fremover. Det er forsvunnet mange sekundærboliger fra markedet og flere større utleiere har varslet at de planlegger å selge større porteføljer av utleieboliger på grunn av manglende lønnsomhet i dyrtiden. 

  Finansavisen og Kapital har tidligere rapportert om at flere store utleieinvestorer kvitter seg med utleieleiligheter. Sist høst kunne Norges Eiendomsmeglerforbund melde om at andelen sekundærboliger i Oslo var nede i 14,9 prosent – et nytt bunnivå. I løpet av fire år var det blitt 7.226 færre slike boliger.

  – Færre utleieboliger vil øke leieprisene og sende regningen til leietagerne, sier Lauridsen. 

  I 2024 skal regjeringen sende Stortinget en melding om boligplikt og Husleielovutvalget skal levere en utredning av husleieloven. Dette mener Lauridsen vil være avgjørende for utvikling i tiden som kommer. 

  – Det norske utleiemarkedet er basert på småskala utleie, og rammebetingelser som stimulerer utleie som virksomhet er avgjørende for et bredt utleietilbud. Dessverre har regjeringen kraftige økning i formueskatten og skatteskjerpelse for sekundærboliger bidratt til motsatte, nemlig å redusere tilbudet av utleieboliger i Norge, sier han.

  Vekst leiepriser

   

  (prosent)4.kvartal 20232023
  Oslo−0,79,3
  Bergen09,2
  Trondheim−5,8−2,7
  Stavanger0,83,3