<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bygget i 1985, men aldri bebodd. Nå skal villaen selges

Den påkostede villaen ble bygget i 1985, men eieren flyttet aldri inn. Nå er huset til salgs – i elendig forfatning.

Publisert 19. mars 2024 kl. 09.36
Oppdatert 27. mars 2024 klokken 10.51
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 760 ord
ER BLITT STÅENDE TOM: Den arkitekttegnede villaen er et sørgelig syn etter 39 år med manglende vedlikehold. Foto: Gard Setsaas

LØVENSTAD, RÆLINGEN: Øverst i en villavei på Løvenstad utenfor Oslo troner en besynderlig, postmoderne villa. Oppført i rosapussede Leca-blokker med store glassflater og edeltre, oser den av 1980-tallets jappetid og høye smørbrød. En klassisk Mercedes Geländewagen ville gjort seg i den store oppkjørselen foran dobbeltgarasjen med teakport.

Eller rettere sagt et Geländewagen-vrak. For villaen fra 1985 har stått ubrukt siden den var ny, og nå begynner 39 ganger fire årstider med minimalt vedlikehold virkelig å tære på.

SOPP OG RÅTE: Deler av huset er dekket med presenning, som ikke har hindret store soppangrep. Mot hagen har en støttemur rast ut. Foto: Gard Setsaas

«Eiendommen har behov for modernisering og en må påregne betydelig oppgradering. Boligen er over to plan, bygget i 1985 og har aldri vært bebodd. Stilen er fra 80-tallet med marmorfliser, skipsgulv, håndlaget teak/edeltre kjøkkeninnredning mv.», heter det i Finn-annonsen.

Den arkitekttegnede villaen i Krokenvegen 19 er nå til salgs med en prisantydning på 5,5 millioner kroner. Hva som har foregått i kulissene her er ikke lett å få greie på, ut over at eiendommen ble omsatt i et skifteoppgjør i 2017.

Sonja Damcevski Johansen i Proaktiv Eiendomsmegling på Briskeby i Oslo har salgsoppdraget. På grunn av spesielle forhold rundt salget ønsker hun ikke å kommentere noe ut over det som står i salgsoppgaven.

Av den kan man lese at det ikke er snakk om et dødsbo, men salg ved fullmakt.

12 alvorlige avvik

Å bla i prospektet er nærmest som en tidsreise. Men selv om interiøret er gammelt, er standarden skyhøy – ihvertfall til 1985 å være. Skipsgulvet er lagt med svært høy presisjon, og ser ut til å ha tålt tidens tann godt. Det samme gjelder badet i hvit marmor, utstyrt med bidet og vegghengt toalett – en sjeldenhet på 1980-tallet.

Den skreddersydde kjøkkeninnredningen i teak kan man heller ikke klage på når det gjelder holdbarhet under vanskjøtsel. Den ser ut som ny.

Villaen er også utstyrt med balansert ventilasjon, som riktignok ikke fungerer.

LANGT FRA HUSBANK-STANDARD: Interiøret er fra 80-tallets øverste hylle, og har holdt seg relativt godt. Foto: Gard Setsaas

«Påkostede løsninger i det meste av boligen, slik som gulv, trapper, kjøkken og baderommene», skriver takstmannen.

Tilstandsrapporten er likevel skremmende lektyre for en potensiell kjøper.

Det listes opp 12 store eller alvorlige avvik samt syv avvik som kan kreve tiltak.

Det er særlig de utvendige bygningsdelene som skriker etter rehabilitering, og det må påregnes store arbeider med tak og fasade.

«Svært værslitt utvendig etter flere tiår uten vedlikehold», konkluderer takstmannen, som også konstaterer råteskader i takkonstruksjonen og skader på taktekkingen.

Selve villaen rommer 258 kvadratmeter målt i internt bruksareal (BRA-i) og 45 kvadratmeter eksternt bruksareal (BRA-e), totalt 303 kvadratmeter. I tillegg finnes 133 kvadratmeter terrasse- og balkongareal (TBA). Tomten er på 1,7 mål, men er festet i en avtale som løper til 2083.

Tok seg friheter

Som om det ikke var nok med den omfattende rehabiliteringsjobben, stemmer ikke dokumentasjonen hos Rælingen kommune med det som faktisk er bygget.

«Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse», heter det i salgsoppgaven.

KARAKTERISTISK: Villaen ble tegnet av arkitekt Odd Haslestad i 1984. Foto: Gard Setsaas

Blant annet er garasjen «blitt utvidet med bodløsning på hems med utvendig trapp. Bebygget areal er derfor større enn omsøkt».

Garasjen, som er integrert på en elegant måte med villaen, er forøvrig i «svært begrenset tilstand», ifølge takstrapporten.

– Vi har lurt litt på hvorfor han ikke flyttet inn, sier Per Emil Oppegaard, som er daglig leder og deleier i Oppegaard’s Arvinger AS.

Selskapet står som bortfester av denne tomten og flere andre i området. Oppegaard bor selv i samme vei.

– Har han noen gang snakket noe om det?

– Nei. Men han har vært der ved ujevne mellomrom.