<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum er lut lei: – Bygg flere hytter

Regjeringen vil stramme inn hyttebyggingen, men finansministeren mener det er bra at det bygges flere hytter.

  Publisert 31. mars 2024 kl. 11.41
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 309 ord
  BYGG MER: Sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB

  Nedbyggingen av norsk natur har fått mye fokus de siste månedene, særlig etter at NRK kartla at det var gjort hele 44.000 inngrep i natur kun de siste fem årene.

  Den største naturspiseren i de spesielt verdifulle områdene er hyttene. Regjeringen tok nylig til orde for å stramme inn hyttebyggingen ved å gjøre det vanskeligere å bygge ut nye felt.

  Regjeringens finansminister er imidlertid lut lei kritikken av norsk hyttebygging, og i VG gir han klar beskjed: Bygg flere hytter.

  – Nesten ingenting av norsk natur er berørt av hyttefelt. Det er ingen grunn til å skamme seg over å dra på hytta, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  – Skjev fortelling

  Sp-lederen viser til at 1,8 prosent av Norge er brukt til bebyggelse. Av dette er 8 prosent fritidsboliger, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  – Hele ideen om at Norge blir nedbygd bit for bit er en veldig skjev fortelling, mener Vedum, som legger til:

  – Jeg mener det er bra at det bygges flere hytter.

  Det er nå nærmere en halv million fritidsboliger i Norge, ifølge SSB. FN har også slått fast at nedbygging av areal er den største årsaken til tap av naturmangfold, skriver VG.

  – Jeg er uenig i at det er en sammenheng mellom utviklingen av norske bygder og naturkrisen. Selv om det kan være globale utfordringer på å ta vare på biologisk mangfold, så kan man ikke sette likhetstegn mellom å bygge flere hytter i Hallingdalen og naturkrisen internasjonalt, sier Vedum til avisen.

  – Andreas liker hyttelivet

  Sp-kollega og landbruksminister Geir Pollestad uttalte i februar at han ville bygge ned enda mer norsk natur, noe som førte til at han fikk kjeft av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

  Til VG sier Vedum at han ikke har tatt kontakt med Eriksen i forbindelse med hytteoppfordringen.

  – Nei, det trenger jeg ikke å gjøre. Jeg er sikker på at Andreas liker hyttelivet.